IZNENAĐUJUĆI REZULTATI

Rušenje stereotipa: Alfa Romeo najbolji na testovima sigurnosti

Edi Prodan

Tonale, novi model iz Alfa Romea koji kao i vrlo prihvaćeni Stelvio predstavljen 2016. godine iDe u red privlačnih crossovera, ovog puta unutar kompaktnog razreda, ispunio je sve zahtjeve za ocjenu od 5 zvjezdica.U proteklom razdoblju Euro NCAP, prošli je set objavljen zadnjih dana svibnja, testirao je sigurnost sedam novih automobila čiji su rezultati upravo ugledali svjetlo dana. Među dobitnicima pet zvjezdica dva su nova crossover kao i jedan SUV. To su Alfa Romeo Tonale i najnoviji KIA Sportage te jedan potpuno električni automobil, Cupra Born. Na testiranju su bila i dva vozila MPV kategorije, Mercedes-Benz T-Class i Mercedes-Benz Citan Tourer koji zapravo predstavljaju slične automobile i to ne samo unutar Mercedesa, nego i koprodukcije s Renaultom. I oni su dobili maksimalnih pet zvjezdica. Konačno, Toyotin supermini Aygo X i BMW-ov potpuno električni i4 nisu uspjeli do maksimuma, osvojili su četiri zvjezdice.


Tonale, novi model iz Alfa Romea koji kao i vrlo prihvaćeni Stelvio predstavljen 2016. godine iDe u red privlačnih crossovera, ovog puta unutar kompaktnog razreda, ispunio je sve zahtjeve za ocjenu od 5 zvjezdica. Unatoč nekim manjkavostima kao što je to izostanak zračnih jastuka na pojedinim pozicijama, pokazao se kao iznimno pouzdan partner u slučaju frontalnih sudara. Sve u svemu, talijanski SUV ima dobre rezultate u svim testovima kao što je to sigurnost putnika na stražnjim sjedalima ili pak u onom vrlo osjetljivom – srazu automobila i najranjivijih sudionika u prometu pješaka, a nudi i jako bogatu serijsku sigurnosnu opremu od koje Euro NCAP posebno ističe sustav »Attention Assist«.


Nova Kia Sportage što dijeli platformu s Hyundai Tucsonom koji je s 5 zvjezdica ocijenjen na prošlogodišnjim testiranjima, jednako je dobro opremljen i dobio je vrlo slične ocjene u sigurnosnim testovima, također zaradivši 5 zvjezdica. Kia Sportage su kao i ostale ocjenjivali u kategorijama zaštite odraslih putnika, zaštite djece, sigurnosne asistencije i zaštite ranjivih sudionika u prometu. Kod zaštite odraslih putnika Sportage je dostigao impresivnih 87 posto, a Euro NCAP posebno je pohvalio kako je putnički prostor ostao stabilan kod centralnih sudara. Izvjestili su o dobroj zaštiti koljena i bedara kako vozača tako i suvozača, bez obzira na veličinu putnika ili položaj sjedenja. Kod testova zaštite djece Sportage je dostigao 86 posto, jer je smanjio utjecaj udarca na sve kritične dijelove tijela kod test lutki koje predstavljaju djecu od šest i deset godina. Sigurnosni sustavi asistencije osvojili su 72 posto od svih mogućih bodova.
Sustav za automatsko kočenje u nuždi (AEB) pridonio je za 66 posto svih mogućih bodova kod zaštite ranjivih sudionika u prometu pri čemu su posebno spomenuli sustav za prepoznavanje biciklista.


Vrlo slične ocjene kao Tonale i Sportage dobio je i Cupra Born, inače svojevrsna sportska alternativa VW-u ID.3.
U segmentu jednovolumenskih vozila temeljenih na kombijima, Mercedes-Benz donosi Citan Tourer i njegovu otmjenu verziju, T-klasu. Oba dijele platformu Renault Kangooa, ali su, općenito gledajući, bolje opremljeni novim središnjim zračnim jastukom za dodatnu zaštitu od bočnog sudara i aktivnim sigurnosnim značajkama visokih performansi što ih je i dovelo do maksimalnog broja zvjezdica.


Na koncu, oni što su prošli s »vrlo dobrim«. Toyota Aygo X najnovija je prinova u visoko konkurentnom supermini segmentu, gdje se svaki euro računa. Mali crossover gradski automobil općenito se dobro ponaša, ali se odriče nekih naprednijih sigurnosnih sustava, što rezultira ocjenom od 4 zvjezdice. Konačno, BMW-ov baterijski električni kompaktni automobil i4. Kako su istaknuli u Euro NCAP-u taj automobil »pokazuje da luksuz ne znači uvijek bolje sigurnosne performanse«. Opremljen slično kao i serija 3 testirana 2019. godine, ova je zanimljiva limuzina propustila neke kritične točke izbjegavanja sudara i postigla je ocjenu od 4 zvjezdice.