„Rumunj“ na struju

Prvi električni auto iz Dacie je mali atraktivni SUV čiji će najveći adut biti niska cijena

Foto: Dacia

Foto: Dacia

Iz Renaulta najavljuju da će to biti najjeftiniji električni auto na europskom tržištu što znači da neće biti skuplji od električnog Twinga koji se na hrvatskom tržištu može dobiti za 139 tisuća kunaRumunjska Dacia u vlasništvu francuskog automobilskog giganta Renaulta dugo se drži filozofije da uz nisku cijenu svojim kupcima nudi solidnu kvalitetu. Ne odstupaju od te filozofije i u svom prvom električnom modelu. Nazvan je Spring Electric, spada u kategoriju SUV-a i izgledom nije baziran na nekom od postojećih modela s motorima na unutarnje izgaranje, već je riječ o novom dizajnu. Izgleda robusno u relativno malim dimenzijama: dug je 373,4 cm, visok 162,2 i 151,6 centimetara širok. Kapacitet prtljažnika je solidan, 300 litara, a s preklopljenim zadnjim sjedištima povećava se na 600 litara.


Doseg ovog električnog automobila s jednim punjenjem deklariran je na 295 kilometara. Doseg se može korigirati do 10 posto uključivanjem tipke ECO na upravljačkoj ploči. Auto ima 44 konjske snage koji pokreće baterija kapaciteta 26,8 kWh. U skladu sa snagom i brzina je relativno skromna, Spring Electric razvija maksimalnu brzinu od 125 km/h. U ECO modu maksimalna brzina smanjuje se na 100 km/h.


Automobil je dobro opremljen za sigurnu i jeftinu gradsku vožnju što je očito i bila glavna intencija proizvođača. Osim ograničenja brzine, tu je elektronička raspodjela sile kočenja, ABS, šest zračnih jastuka, automatsko paljenje prednjih svjetala i automatsko kočenje u nuždi. Sustav upozorava vizualno i zvučno vozača na opasnost od sudara, pa čak i koči sam ako vozač ne reagira na sigurnosna upozorenja. Dacia, odnosno Renault jamči da će baterija izdržati barem osam godina ili 120 tisuća kilometara.
Ono što će svakako privući pažnju na Spring Electric je njegova cijena. Iz Renaulta najavljuju da će to biti najjeftiniji električni auto na europskom tržištu ne precizirajući iznos. To znači da cijena neće biti viša od one električnog Twinga koji se na hrvatskom tržištu može dobiti za 139 tisuća kuna. Ako računamo da država daje poticaj do 70 tisuća kuna za kupnju električnog automobila, vožnja auta na struju u Hrvatskoj više nije luksuz kao što je donedavno bio slučaj.
Dacia Spring Electric na tržištu bi se trebala pojaviti u prvoj polovici 2021. godine.