Kultni motocikl

Prodaje se legendarni Harley Davidson iz filma „Goli u sedlu“. Samo, je li pravi?

Tihomir Ivka

Postojalo je nekoliko priča o broju istih Harley Davidsona u filmu, kao i o njihovom porijeklu. Jedna je potekla od samo Petera Fonde, da je motor preuređen od Hydra-Glide modela iz 1952. kojeg je Fonda kupio na policijskoj aukciji. Druga teorija sugerira da je na snimanju upotrebljavano čak četiri ista FLH Panhead modela iz 1962. godineNajskuplji motocikl prodan ikad na nekoj aukciji bio je Harley Davidson prerađen u choppera nazvan “Captain America” za 1,35 milijuna dolara prije 7 godina. Ovdje dakako nije plaćen samo motocikl nego prije svega njegova povijest i priča. Naime, za ovaj je motor (u)tvrđeno da je korišten u jednom od najkultnijih filmova doba 60-ih, ako ne i uopće u filmskoj umjetnosti, „Easy Rideru“, odnosno filmu „Goli u sedlu“ kako je to kod nas prevedeno.


Osim što je taj film iz 1969. Dennisa Hoppera – u kojem su još glumili Peter Fonda i legendarni Jack Nicholson – jedna od ikonografskih posveta američkoj kontrakulturi i hippie eri, tako je značajan i za promociju motorističke kulture.


No, magazin „This Is Money“ sada donosi priču o tome kako je drugi “Captain America” za koji se također tvrdi da je “pravi” oglašen na aukcijski koja će biti održana 5. lipnja u teksaškom gradu Midland. Priča o motorima korištenim u „Easy Rideru“ nikad nije bila posve jasna. Zapravo, postojalo je nekoliko priča o broju istih Harley Davidsona u filmu, kao i o njihovom porijeklu. Jedna je potekla od samo Petera Fonde, da je motor preuređen od Hydra-Glide modela iz 1952. kojeg je Fonda kupio na policijskoj aukciji i da je zadržao samo Panhead mašinu prije preuređenja u choppera.
Druga teorija sugerira da je na snimanju upotrebljavano čak četiri ista FLH Panhead modela iz 1962. godine. Za tri se govorilo da su ukradena odmah nakon snimanja i prodana u dijelove.


Za motocikl prodan za rekordnu sumu 2014. godine jamčio je Dan Haggerty, također jedan od glumaca iz filma, a široj javnosti najpoznatiji kao Grizzly Adams iz istoimene serije. Dapače, rekao je da ga je on sam sastavio nakon što je motor skoro uništen u zadnjoj sceni filma pada i zapaljenja motocikla. No, prije aukcije 2014., Haggerty je dao izjavu da povlači svoje tvrdnje. Iako je potvrdio da je potpisao službenu dokumentaciju koja potvrđuje valjanost motocikla za aukciju, tada je rekao da je pogriješio: „To je bila moja pogreška. To nije originalni motocikl.”


Zanimljivo je da je i za ovaj motocikl koji se sada prodaje ponovno Dan Haggerty osoba koja je potvrdila  autentičnost. U certifikatu o autentičnosti tadašnji vlasnik Gary Graham, inače poznati kolekcionar vozila slavnih osoba, je prepričao priču da je oštećeni motocikl našao kod Haggertyja i da su ga odlučili zajedno obnoviti i prikazivati ga po sajmovima širom zemlje. Ostaje pitanje kako je onda u međuvremenu Haggerty mogao jamčiti za drugi motocikl da je pravi, pa pitanje autentičnosti ostaje kontroverzno i rekli bismo otvoreno. Na tu temu Dan Haggerty više ne može ništa reći jer je pokojan već četiri godine.


No, Dan Kruse, vlasnik aukcijske kuće koja nosi njegovo ime, kaže da je motor koji se prodaje na predstojećoj aukciji valjan. “Ovaj je motocikl dio i povijesti američkog filma i povijesti automobila. To je legendaran motocikl i jedan je od simbola 1960-ih. Predstavlja čežnju za jednostavnijim životom, pustolovinom i otvorenom cestom. Bio bi pravo blago za svaku automobilsku kolekciju bilo da je privatna ili u muzeju. ”
Na upit magazina This is Money, iz teksaške aukcijske kuće su odgovorili da su sretni što imaju na prodaju motocikl koji je obnovljen nakon oštećenja u filmu i da je to „jedini motocikl koji još postoji od četiri koliko ih je korišteno u filmu“.
Iako je ovaj navodno original, a onaj iz 2014. nije, očekivana cijena koju bi mogao postići je između 300 i 500 tisuća dolara, što je ipak bitno manje nego postignuta cijena za “lažni” slavni motor prije sedam godina.