Auto tržište

Prodaja automobila u Hrvatskoj u svibnju je pala za čak 76 posto. No vijest nije nužno loša

Edi Prodan

Foto Vjeran Žganec Rogulja PIXSELL

Foto Vjeran Žganec Rogulja PIXSELL

Svibanjska registracija nešto više od dvije tisuće automobila, iako se očekivalo i znatno manje s obzirom da je u travnju registrirano bilo svega 1084 automobila, pokazuje da je kupnja od strane "privatnih lica" ili "običnih" kupaca po prilici na razini lanjskeKako izvješćuje agencija Promocija plus u svibnju je na hrvatskom tržištu ukupno registrirano 2173 automobila što je u usporedbi s istim lanjskim mjesecom kad je registracija bilo 9149 pad od 76,25 posto.


Usporedimo li podatke za prvih pet mjeseci ove i prošle godine, riječ je o odnosu 13.286 naprema 29.921 registracija. Postotno je dakle riječ o kumulativnom padu od 65,6 posto.


Iz ovih se podataka može iščitati čitav niz poruka, od kojih neke nužno i nisu loše.
Svibanjska registracija nešto više od dvije tisuće automobila, iako se očekivalo i znatno manje s obzirom da je u travnju registrirano bilo svega 1084 automobila, pokazuje da je kupnja od strane “privatnih lica” ili “običnih” kupaca po prilici na razini lanjske, da su na nju jako malo utjecali problemi s epidemijom koronavirusa i njome izazvanom općom nacionalnom karantenom. S druge strane, manjak od nevjerojatnih sedam tisuća automobila, odnosno pad veći od 75 posto pokazuju da se turizmu – loše piše.


Razlika, naime, nastaje zbog izostanka rent-a-car automobila koji u svibnju tradicionalno bilježe najveći broj registracija. Kako su one u cijelosti izostale – sve tvrtke koje su obavile takve rezervacije panično od njih odustaju – jasno je da se ovog ljeta ne očekuje skoro nikakav priljev avio-gostiju, turista koji u najvećoj mjeri koriste rent-a-car automobile. Koji će se poremećaji zbog ovolikog pada prodaje preliti na dio gospodarstva što zapošljava nešto manje od 20 tisuća radnika, teško je procijeniti.


Najprodavanija marka  je i dalje Volkswagen s ukupno 2191 registracijom, slijede Škoda (1959), Renault (912), Dacia (792) te Kia sa 701 registriranim automobilom u prvih pet mjeseci 2020. godine. Najprodavaniji model je pak Škoda Octavia s 928 registracija, sljede ju Volkswagen Golf i T-Cross, Dacia Sandero te Kia Stonic.