NOVA TEHNOLOGIJA

Odbačene baterije sve su češći uzrok požara, štetne su i zagađuju zrak. Poseban problem je njihovo odlaganje

Hina

Reuters

ReutersLONDON – Odbačene baterije iz elektroničkih i električnih uređaja sve su češći uzrok požara, nanoseći štetu i zagađujući zrak, upozorili su britanski vatrogasci i ekološki aktivisti u najnovijem istraživanju.


Požari u kamionima za odvoz otpada i na odlagalištima porasli su više od 70 posto nakon 2022. godine i procjenjuje se ih je u 2023. bilo 1.200, prema studiji tvrtke Material Focus, koja u Britaniji vodi kampanju Recycle Your Electricals.


Nagli rast broja prijenosnih električnih predmeta s litij-ionskim baterijama pojačava rizik od požara, a studija pokazuje da je prošle godine odbačeno 1,6 milijardi baterija, uključujući 1,1 milijardu litij-ionskih baterija.
Litij-ionske baterije koriste se u većini prijenosnih elektroničkih uređaja, uključujući prijenosna računala, mobitele, tablete, slušalice i elektronske cigarete-parilice, a ako se ne recikliraju i završe na otpadu, mogu se zgnječiti ili oštetiti, što može izazvati požar.


I aktivisti i udruga vatrogasaca upozoravaju da požari koje prouzroče litij-ionske baterije mogu biti posebno opasni za javno zdravlje, radnike na odlagalištima otpada i vatrogasce zbog rizika od izlaganja kemikalijama i ponovnog zapaljenja.


Požari koji uključuju otpad uvijek su bili izazov, ali litij-ionske baterije novi su i veliki problem jer donose do sada nepoznate i nepredvidive rizike, naglasio je Mark Andrews, voditelj odjela požara povezanog s otpadom i recikliranjem Nacionalnog vijeća vatrogasnih zapovjednika UK-a.


“Takvi požari mogu biti eksplozivni i brzo se širiti, uz rizik od ponovnog zapaljenja, a otrovni plinovi predstavljaju opasnost za vatrogasce”, objasnio je Andrews, dodavši da njihovu potpunu kontrolu i gašenje otežavaju ograničeni resursi vatrogasnih službi, što stvara novi rizik za zajednicu.


Izvršni direktor kampanje Recycle Your Electricals Scott Butler pozvao je javnost da razmotri posljedice nepropisnog odlaganja elektrike i baterija.


“Sve više proizvoda sadrži litij-ionske baterije i sve je više požara čiji su baterije uzrok. Ključno je da zaustavimo te požare i ograničimo njihovu ulogu u zagađenju zraka naših zajednica i smanjimo opasnost koje predstavljaju za vatrogasce i službenike u sektoru odlaganja otpada”, upozorio je Butler.