Povijesni zaokret

2023. stiže prvi serijski Rolls Royce na struju, do 2030. tvrtka ukida modele na benzinski motor

T.I.

Foto: Rolls Royce

Foto: Rolls Royce

Daljnji detalji o Spectreu ostali su oskudni, uključujući prodajnu cijenu. Rane glasine govore da bi novo vozilo moglo dijeliti platformu s BMW -ovim i7, ali iz tvrtke nisu te informacije ni potvrdili ni demantirali



Na predstavljanju svog prvog serijskog električnog vozila,  nazvanog Rolls-Royce Spectre, izvršni direktor Torsten Müller-Ötvös potvrdio da će tvrtka luksuznih automobila do 2030. godine u potpunosti ukinuti motore s unutarnjim izgaranjem.


“S ovim novim proizvodom postavili smo čvrste temelje za potpunu elektrifikaciju našeg cjelokupnog portfelja proizvoda do 2030. godine. Do tada se Rolls-Royce više neće baviti proizvodnjom ili prodajom proizvoda s motorom s unutarnjim izgaranjem.“ –  rekao je Müller-Ötvös.


Izvršni direktor tvrtke iz Goodwooda opisao je vijest kao najvažniju odluku u povijesti brenda otkad su se Charles Rolls i Henry Royce dogovorili o zajedničkoj proizvodnji automobila 4. svibnja 1904. godine.




Spectre će biti prvi serijski potpuno električni automobil Rolls-Roycea, no tvrtka je već poodavno,  2011. godine eksperimentirala s električnim Phantomom pod nazivom 102EX, a električni prototip 103EX uslijedio je 2016. godine.


Daljnji detalji o Spectreu ostali su oskudni, uključujući prodajnu cijenu. Rane glasine govore da bi novo vozilo moglo dijeliti platformu s BMW -ovim i7, ali iz tvrtke nisu te informacije ni potvrdili ni demantirali. U razgovoru za Bloomberg TV, Müller-Ötvös je potvrdio da će električni model imati istu “ručno izrađenu” konstrukciju kao i sva konvencionalna vozila Rolls-Roycea.


Naime, Spectre će biti izgrađen na istom aluminijskom okviru koji se nalazi u Phantom seriji vrijednoj 455 000 dolara, a dizajniran je da podrži sve buduće Rolls-Royce automobile. Prema riječima Müller-Ötvösa, Spectre će biti podvrgnut “najzahtjevnijem programu testiranja u povijesti Rolls-Roycea”. Kako bi se osigurala njegova neuništivost očekuje se da će Spectre do trenutka kada krene u proizvodnju prevaliti 2,5 milijuna testnih kilometara.


Britanski proizvođač luksuznih automobila tako se pridružio se nizu drugih luksuznih marki automobila, poput Volkswagenovog Bentleyja, Jaguarovog Land Rovera i Mercedesa, u namjerama da do kraja desetljeća prestane proizvoditi automobile na benzinski pogon. Za razliku od nekih konkurenata, Rolls-Royce trenutno ne nudi hibridna vozila u portfelju koji uključuje sedan Phantom, SUV Cullinan, sedan Ghost, kupe Wraith i kabriolet Dawn.


BMW, u čijem je Rolls-Royce vlasništvu, nedavno je predstavio svoj prvi potpuno električni SUV, BMW iX, koji će početi s isporukama u ožujku 2022. Uskoro će početi isporučivati ​​i svoju potpuno električnu limuzinu i4. Ranije ovog mjeseca BMW je povećao narudžbe baterijskih ćelija na 24 milijarde dolara kako bi držao korak s rastućom potražnjom za električnim automobilima. Tijekom prve polovice 2021. godine, električna vozila činila su 11% isporuka.


Rolls Royce Spectre očekuje se na tržištu u četvrtom kvartalu 2023. godine.