NOVA INICIJATIVA

“Živo selo za prehrambenu suverenost”: Hrvatska mora i treba biti prehrambeno neovisna

Hina

:Damir Spehar/PIXSELL

:Damir Spehar/PIXSELL

Ističu kako poljoprivreda treba biti definirana kao strateška grana gospodarstva bazirana na načelima održivog razvoja i kružne ekonomijeZAGREB – Inicijativa “Živo selo za prehrambenu suverenost” predstavila se u subotu u Zagrebu  ostvarivanje hrvatske prehrambene suverenosti na održivom razvoju i dobrobiti proizvođača hrane, ali i svih građana.


Problemi s poljoprivrednim zemljištem, prekomjernim uvozom, plasmanom i označavanjem hrane, povlačenjem sredstava uz EU fondova te zakonodavnim okvirom samo su dio uzroka koji onemogućavaju normalno poslovanje i konkurentnost malih i mikro poduzetnika u poljoprivredi, i održivi razvoj hrvatskog sela, istaknuli su predstavnici Inicijative na konferenciji za novinare ispred Ministarstva poljoprivrede.


Hrvatska treba biti prehrambeno suverena


Iz tog razloga, kako su rekli, 50 poljoprivrednih Udruga okupljenih u saveze, i Udruga koje se bave ruralnim turizmom i održivim razvojem pokrenulo je dugoročnu Inicijativu putem koje će zajednički zagovarati rješavanje navedenih problema.
“Potaknuti mnogobrojnim krizama, ekološkim, epidemiološkim, gospodarskim, te stanjem u hrvatskoj poljoprivredi pokrenuli smo Inicijativu za prehrambenu suverenost kako bi učinili sve da Hrvatska postane prehrambeno suverena u ovim neizvjesnim vremenima”, kazala je tajnica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača Sunčana Pešak.


To podrazumijeva, kako je navela, samostalno vođenje poljoprivredne politike, adekvatno reguliranje i zaštitu domaće proizvodnje i trgovine radi postizanja ciljeva održivog razvoja.


Udružene udruge usuglasile su se da je iza nas tridesetogodišnje nazadovanje hrvatske poljoprivrede i drastičan gubitak broja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, izazvano pogrešnim politikama.


“U praksi se susrećemo s brojnim problemima zbog kojih nismo konkurentni na domaćem i europskom tržištu”, kazao je tajnik Udruge OPGH Život Jurica Jašinski.


Poljoprivreda strateška grana gospodarstva


Stoga Inicijativa traži, kako je rekao, prioritetno rješavanje pitanja vezanih za poljoprivredno zemljište, označavanje hrane, korištenje sredstava iz EU fondova itd.


Ističu kako poljoprivreda treba biti definirana kao strateška grana gospodarstva bazirana na načelima održivog razvoja i kružne ekonomije.


Također, nužno je pozicionirati mikro i mala poduzeća (OPG, obrti, tvrtke, zadruge) kao okosnice razvoja poljoprivrede i ruralnog prostora, prilagoditi nacionalno zakonodavstvo europskoj regulativi te stvoriti pretpostavke koje će omogućiti izjednačavanje uvjeta poslovanja u odnosu na sudionike iz europskog okruženja, zaštititi domaće proizvođače od nelojalne konkurencije itd.


Navode i kako je potrebno posebnu pozornost usmjeravati na promoviranje značaja lokalne hrane, kratkih lanaca opskrbe i zelene javne nabave, što se pokazalo posebno važnim sada u krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa.


Među članicama inicijative su Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača (HSUEP) Hrvatska udruga uzgajivača Salers Croatia, ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, Proizvođačka organizacija Udruga mljekara Drava-Sava, Udruga Glas poduzetnika, Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske “Život” itd.