Djeca koja doručkuju imaju viši IQRazvoj i prehrana u djetinjstvu značajno utječe na kasniji razvoj djeteta i stil života, a navike koje se usvoje u djetinjstvu obično ostaju za cijeli život. Stoga je osobito važno u ranom djetinjstvu postaviti temelje pravilne prehrane djeteta, počevši s dokazano najvažnijim obrokom u danu – doručkom.


 


Tijekom djetinjstva, djeca vrlo brzo razvijaju kognitivne sposobnosti pa im je doručak važno ‘gorivo’ za mozak, a nedavna znanstvena istraživanja dokazala su da preskakanje doručka može ostaviti čak i trajne posljedice po djetetovu inteligenciju. Znanstvenici Pennsylvania University testirali su 1.269 šestogodišnjaka i promatrajući kako doručak utječe na njihov razvoj te ustanovili da djeca koja preskaču doručak imaju niži IQ za 4,6 posto, vještina govora im je manja za 5,58 posto, a ukupni uspjeh za 2,5 posto niži u odnosu na uspjeh djece koja redovito doručkuju.
 


Nije svaki doručak – dobar doručak


No, nije svaki doručak jednako nutritivno vrijedan i koristan za razvoj djeteta. Hranu s visokim udjelom šećera i masnoća svakako treba izbjegavati jer je njezin efekt kontraproduktivan, odnosno također utječe na smanjenja razine inteligencije kod djece, prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Epidemiological Community Health.


 


Istraživači su pratili prehrambene navike 4.000 djece u dobi od tri godine i testirali njihovu inteligenciju u dobi od 8,5 godina. Djeca koja su jela više hrane koja sadržava masti i šećer imala su za 1,67 posto manji IQ od djece čija je prehrana uključivala više voća, povrća, ribe i tjestenine.


 


U zdrave doručke spadaju i kombinacije sljedećega: shake od jogurta i voća, frape od svježega mlijeka s voćem, integralno pecivo s maslacem od orašastih plodova i banana, kuhano jaje, svježe voće, žitne pahuljice s visokim sadržajem vlakana te mlijeko ili voda za piće.


 


S obzirom na znanstveno dokazani, dalekosežni efekt odabira zdravih namirnica na djetotovu inteligenciju, odluka o pravilnoj prehrani važna je odgovornost roditelja u kojoj ne bi smjelo biti kompromisa niti brzih rješenja.


Ideje za jednostavne i zdrave doručke za djecu pogledajte OVDJE


 


Više savjeta kako se pripremiti za prve školske dane potražite u web specijalu Novog lista POVRATAK U ŠKOLU 


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.