Mjesto za učenje

Pet pravila kojih se treba držati kod uređenja radnog kutka

NL native

Foto iStock

Foto iStockRadni kutak u dječjoj sobi mjesto je na kojem će vaš školarac provoditi puno vremena, stoga je važno da kutak za učenje bude prostor u kojem će se osjećati ugodno te da mu sav potreban pribor bude nadohvat ruke. Zbog toga donosimo pet zlatnih pravila koja će vam pomoći u pravilnoj organizaciji i uređenju radnog prostora za školarce.


1. Osigurajte dovoljnu količinu svjetlosti


Radni stol bi trebao biti ispod ili pokraj prozora, a svjetlost treba dopirati s lijeve strane osim u slučaju kada je dijete ljevoruko. Osim prirodne svjetlosti, na stolu treba biti i stolna lampa koja će izravno osvjetljavati radnu površinu.


2. Pravilno pozicionirajte radni stol


Otvaranje i zatvaranje prozora ne smije prouzročiti stalno pomicanje predmeta na stolu. Također, stol je potrebno smjestiti tako da dijete ima pogled na ulazna vrata sobe.


3. Obratite pažnju na dimenzije
Radni stol treba biti dovoljno velik, a najmanja potrebna dužina je 100 cm te dubina stola od 60 do 70 cm. Kompjutorski stolovi moraju biti širi, njihova optimalna dužina je 150 cm.


4. Odaberite udobnu radnu stolicu


Radna stolica mora biti udobna, no prije svega dovoljno visoka kako bi se sjedilo u što prirodnijem položaju. Stolice podesive po visini uvijek su dobar izbor, osobito kod višesatnog učenja.


5. Organizirajte školski pribor


Školski pribor treba biti djetetu nadohvat ruke i uredno sortiran kako bi svi predmeti bili uvijek lako dostupni. Osim ormarića s ladicama postavljenim uz stol ili ispod njega, vrlo su praktične i police iznad stola. Pano za crteže, fotografije i poruke omogućit će djetetu da izrazi svoju osobnost i kreativnost.


Više savjeta kako se pripremiti za prve školske dane potražite u web specijalu Novog lista POVRATAK U ŠKOLU