Pet zlatnih pravila kako biti uspješan u učenjuBiti uspješan u učenju nije privilegij genijalaca, nešto što jednima jednostavno ide od ruke (ili glave), a drugima nije suđeno. O tome tko će biti uspješan, a tko neuspješan (ma što to značilo) ne odlučuju slučajnosti ni prst sudbine, već i ovdje, kao i u većini stvari u životu, vrijedi jednostavno pravilo: koliko truda uložiš, toliko ćeš biti uspješan.


 


Znamo, znamo, “starci” su vam već isprali glavu stalnim zvocanjem, prigovaranjem i nagovaranjem. Od priče o radnim navikama diže vam se kosa na glavi, i zlo vam je od savjeta tipa “primi se već jednom knjige” ili: “moraš više učiti pa ćeš naučiti”. Opustite se, priča je puno jednostavnija nego što se čini, i uz malo dobre organizacije i promjena pogrešnih navika svatko može učiniti čudo.
 


Čudo? Ne pretjerujmo, čuda se teško događaju, ali ako je čudo ispraviti jedinicu u trojku, četvorku u peticu, ili pak trojku ne srušiti na dvojku, onda je ovo prava priča za vas. Ne treba otkrivati toplu vodu, dovoljno je posegnuti za iskustvima onih koji su takvo malo čudo ostvarili i danas su ponosni jer su – uspješni!


 


Stoga pratite naše savjete i krenite putem uspjeha te dobro zapamtite: svaki i najmanji korak u tom smjeru učinit će vas zadovoljnijim, sretnijim i ponosnijim.


 


1. Postavite jasne ciljeve


Svaka osoba može učiti bolje, učinkovitije i uspješnije. Kao i u sportu, umjetnosti i životu općenito, i ovdje je vrlo bitno postaviti si cilj. Bitno je da taj cilj ne bude preopćenit, jer na putu do nejasno postavljenog cilja možemo zalutati.


 


Na primjer, kažemo li općenito: Želim biti uspješniji, ili: Želim biti dobar učenik, zapravo nećemo znati odakle krenuti, niti kako postići cilj. Puno bolje je reći: Želim ispraviti dvojku iz matematike, ili: Želim ući u natjecateljsku ekipu iz kemije. Konkretno postavljen cilj puno ćemo lakše dostići, a dodatno je u tome važno i da si postavimo rok u kojem to želimo ostvariti.


 


Dakle, kažimo na primjer: Sljedeći tjedan želim napisati kontrolni iz biologije bez greške, ili, nevezano za ocjenu: Naučit ću do nedjelje sve lekcije iz povijesti da budem spreman za odgovaranje.


 


2. Zapamtite: uspjeh nije rezerviran za odabrane


Nitko ne treba pristati na etiketu neuspješnog, koju nam okolina tako lako zalijepi. On je loš učenik!? Ja sam dobar učenik!?? Doista, što to uopće znači? Bitno je znati da nitko nije osuđen na neuspjeh.


 


Svatko može biti uspješniji, pa čak i oni koji se smatraju ili ih drugi smatraju iznimno uspješnima imaju neku slabu točku koju bi željeli popraviti. Uspjeh nije rezerviran za odabrane, a put do uspjeha je prilično jednostavan –  puno dobre volje, samodiscipline, strpljenja i upornosti.


 


3. Pravilna prehrana je važna


iStock


 


Kad je riječ o zdravim namirnicama, one su nam potrebne u prenesenom i doslovnom smislu. Naime, da bi prionuli učenju, moramo imati dovoljno snage i energije, a to znači dovoljno vitamina i minerala i svega što uz to ide. Zaboravite, dakle, čips i krafnicu, bacite se na voće i blitvicu! Mozak će funkcionirati k’o urica samo kad je dobro nahranjen i naspavan, pa je stoga jako važno zdravo jesti, dovoljno se kretati i boraviti na zraku i, što mnogi zaboravljaju, dovoljno spavati.


 


4. Budite posvećeni učenju


Kad krenete učiti, ne radite to zbog nikoga drugoga, nego zbog sebe. I zato odlučite ne samo učiti, nego – naučiti. A najbolji i najkraći put za to je dobro se koncentrirati.


 


Ako vam se čini glupo, teško ili nemoguće, zapamtite: učenje ne mora biti mučenje ako se dobro organizirate, jer nije bitno koliko ćete vremena provesti za knjigom, već je bitno da to vrijeme srcem, dušom i tijelom budete posvećeni učenju.


 


A kada nakon učenja upalite komp i mobitel, uskočite na chat, odgovorite na poruke, odete na spoj ili trening, znat ćete da ste u međuvremenu obavili veliku stvar, da ste jednu mučnu lekciju odvalili, naučili.


 


5. Uklonite sve što vam odvlači pažnju


Očistite radni stol da bude uredan, osvijetlite ga da ne zaspete i ne pokvarite oči dok učite, stišajte glazbu, ugasite televizor. I jedna velika, veelika žrtva: zaboravite na kompjutor i mobitel dok učite!! Pozivi, poruke, chatanje, surfanje i sve slične radosti snažni su otimači pažnje i jedini način da se koncentrirate na učenje je da ih dok učite udaljite od sebe i stavite “na čekanje”.


 


Više savjeta kako se pripremiti za prve školske dane potražite u web specijalu Novog lista POVRATAK U ŠKOLU


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.