Loša ideja

Znate li zašto nije dobro piti kavu na prazan želudac? Ovo su važni razlozi

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Nije tako dobra idejaŠalice kave je jutarnja rutina većini nas, a za mnoge je taj napitak i jedino što konzumiraju za doručak. No jeste li znali da pijenje kave na prazan želudac i nije tako dobra ideja?Baš poput nikotina i alkohola, kava sadrži spojeve koji pri konzumaciji stimuliraju proizvodnju želučane kiseline. Tako se povećava rad želučane sluznice što može prouzročiti probavne tegobe. Žgaravica i bolovi u želucu samo su neki od simptoma ovog problema. 

Što se razbuđivanja tiče, previše kave odmah ujutro može imati i negativan učinak. Kortizol, hormon koji stimulira metabolizam i čini nas razbuđenima, prirodno se luči tijekom jutarnjih sati.


Kada konzumiramo kofein, razina tog hormona sporije pada. Stoga je bolje popiti kavu nešto kasnije u danu.Ako ipak ne možete zamisliti buđenje bez šalice kave, preporučuje se barem neki mali zalogajčić prije kave, poput zobenih pahuljica, mueslija i slično. Tada možete bezbrižno uživati u opojnom okusu i mirisu omiljenog crnog napitka, bez bojazni da će vam želudac loše reagirati.