Čudo za imunitet

Znate li što je zlatno mlijeko i zašto ga treba konzumirati? Otkrivamo najbolji recept

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Zlatno mlijeko se stoljećima smatra pravim imunološkim čudom



Pet osnovnih sastojaka u popularnom zlatnom mlijeku su poznati već stoljećima. Glavni začin čini kurkuma, na primjer, koji zlatnom mlijeku daje prepoznatljivu žutu boju. Kurkuma može pomoći kod bolova u zglobovima, upala, problema s jetrom ili respiratornih bolesti. Bogata je željezom, vitaminom B 6, vlaknima i bakrom i dokazano djeluje protiv bezvoljnosti, jača naš imunološki sustav i tako pomaže brže preboljeti prehladu. Drugi sastojak je đumbir, koji djeluje protuupalno i antibakterijski. Recept je dopunjen cimetom, kardamomom i muškatnim oraščićem koji zlatnom mlijeku daju neodoljiv okus. Prema ovom receptu možete sami napraviti suhu mješavinu za zlatno mlijeko, a tekućinu mijenjati po želji.


Sastojci:


  • 4 žlice kurkume (prah)
  • 2 žlice cimeta
  • 2 žlice đumbira (u prahu)
  • 1/8 žličice muškatnog oraščića
  • 1 kapsula kardamoma

Priprema:


Pomiješajte sve suhe sastojke i pomiješajte jednu do dvije žličice sa 100 mililitara mlijeka po izboru. Možete kombinirati kravlje, sojino, kokosovo ili bilo koje drugo mlijeko, a za puniji okus ga je potrebno lagano zagrijati.