Dragocjeni savjeti

Voćarstvo: Jeste li znali da urod ovisi o pravilnom izboru oprašivača

Jelena Sedlak

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Za krušku viljamovku je najbolji oprašivač crvena clapp, hardenpont i bosc cobak. Za jabuku Jonagold to su gloster i idared. Nakon 5. godine odrežite sve grane kivija koje su starije od tri godine, jer on daje najbolji plod na dvogodišnjim granamaVoćari uglavnom znaju sve što trebaju znati o uzgoju voća, ali nije se zgorega prisjetiti nekih osnovnih pravila ili ih naučiti ako ste se tek počeli baviti voćarstvom. Evo, dakle, na što trebamo pripaziti:1. Pri sadnji voćaka, na dubinu od oko 60 cm, stavite 10 do 15 kg pregorjelog stajnjaka ili drugog organskog gnojiva ili 1 do 1,5 kg umjetnog gnojiva koje sadrži fosfor i kalij. Prije sadnje mlade voćke oštećeni dio korijena uklonite, ali pazite da ne oštetite tanke žile. Pri sadnji pazite da mjesto gdje je voćka cijepljena bude iznad zemlje. Nakon sadnje preporučljivo je zemlju prekriti pokošenom travom, kompostom ili drugim ostacima biljaka. Ne zaboravite mladu voćku privezati za potporanj kako se ne bi iskrivila pod utjecajem vjetra.


Foto Pixabay

Foto Pixabay


 
2. Za dobro plodonošenje važno je imati odgovarajuće sorte koje će poslužiti kao oprašivači. Kod jabuka su to za sortu mutsu: gloster, jonathan M, prima, jonagold, idared i golden delicious. Za sortu gloster to su jonathan M i golden delicious. Za sortu jonathan M to su prima, idared, golden delicious i mutsu. Za sortu prima to je jedino golden delicious. Za sortu jonagold to su gloster i idared. Za sortu idared to su jonagold i golden delicious, a za sortu golden delicious to su gloster i jonathan M.
I kod krušaka je važno imati oprašivače. Tako je za sortu crvena viljamovka oprašivač sorta crvena clapp. Za viljamovku je to crvena clapp, hardenpont i bosc cobak. Za crvenu clapp su to viljamovka, hardenpont i bosc kobak. Za hardenpont su oprašivači viljamovka, bosc kobak i za Bosc kobak su oprašivači crvena viljamovka, viljamovka i ista ta sorta.


Foto Pixabay

Foto Pixabay


 


3. Orah je jedino drvo koje nije potrebno orezivati, ali ako ga ipak orezujete, onda to uradite u kolovozu ili rujnu, a nikako na proljeće.


4. Lozu možemo saditi i pomoću bušilice ali bolje je iskopati rupu u koju ćete dodati i lopatu zrelog gnojiva. Dio gdje je biljka cijepljena mora ostati nekoliko centimetara iznad tla. Cijep odrežite na dva pupa.


5. Orezivanje ribiza i ogrozda odradite u jesen, kada im otpadne lišće. Kod starijih grmova odrežite samo vrlo stare grane koje su već odrvenile te slabe i osušene grančice.


Foto Pixabay

Foto Pixabay


 


6. Vrtne borovnice su samooprašujuće biljke, ali ako želite bolji urod, posadite dvije vrste. Za vrijeme jake suše morat ćete ih zalijevati, najbolje kišnicom. Borovnice vole tlo kisele pH reakcije 3-5, pa im na vapnenastim tlima treba izmijeniti zemlju na površini od 1 četvorni metar i na dubini od 50 cm. Možete dodati i mahovinu. Orezuju se samo starije biljke i to bolesne, suhe grane i one koje leže na tlu, i to do kraja. Porežite i koju stariju granu iz središta grma.


7. Grm goji bobica može narasti 2 do 2,5 m u visinu, ali samo ako nije na sjenovitom mjestu i na lužnatom tlu, koje ne voli.


8. Kupine bez bodlji vole sunčano mjesto, zaštićeno od vjetra i mraza, no odgovara im bilo koja vrsta tla, uz uvjet da je dobro drenirano i hranjivo. Uputno ih je malčirati borovom korom, slamom, ošišanom travom ili zrelim kompostom. Orezuju se u ožujku, na dužinu 2-3 m. Sporedne grane treba ošišati na dva pupa, od kojih će svaki donijeti po jednu novu granu koja donosi plod. Stare grane treba odrezati iznad zemlje.


Foto Pixabay

Foto Pixabay


 


9. Kivi voli osunčana i zaklonjena južna mjesta, s laganim, dobro dreniranim tlom kisele pH reakcije. Kivi treba redovito gnojiti kompostom, stajskim gnojivom, koštanim ili brašnom iz krvi. Nakon 5. godine odrežite sve grane koje su starije od tri godine, jer kivi daje najbolji plod na dvogodišnjim granama.