Sretni rituali

Umijeće pronalaženja sreće u malim stvarima

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

U potrazi za srećom, usredotočeni smo na velike stvari u životu, poput posla iz snova ili vjenčanja iz bajke.No bez obzira na to koliko se dobro zbog tih stvari možemo osjećati, naleti intenzivnog veselja koje donose izblijedjet će kad uzbuđenje popusti. Dakle, nemojte se kladiti u svoju sreću kod velikih događaja i velikih uspjeha. Umjesto toga, vježbajte i učite umijeće pronalaženja sreće u najmanjim stvarima.


Obično smo toliko usredotočeni na velike stvari u životu da imamo tendenciju potpuno previdjeti one male koje hrane naše tijelo, um i dušu. Za razliku od velikih životnih događaja i postignuća, upravo te sitnice mogu donijeti stvarnu, trajnu sreću.


Ne ona prolazna navala zadovoljstva, već duboki osjećaj blagostanja koji nas održava u dobrim i lošim vremenima. U današnjoj stvarnosti još je važnije nego ikad biti proaktivan u stvaranju i uvažavanju ovih malih trenutaka sreće.
Niste sigurni kako početi njegovati životne radosti? Evo što možete učiniti da danas počnete pozivati ​​na trajnu sreću u svoj život, prema Rituals.


Budite pametni u malenim trenucima


Njegujte male trenutke u životu koji često prođu nezapaženo, posebno u kriznim vremenima. Ako ste svjesni malih stvari koje su naizgled svakodnevne ili beznačajne, poput zajedničkog pranja posuđa nakon večere ili ušuškavanja u svježe pospremljeni krevet, otvarate se sreći koju ti sićušni trenuci mogu donijeti. Uživajte u malim stvarima, jednog ćete se dana možda osvrnuti i shvatiti da su to bile velike stvari.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Praksa zahvalnost


Redovito izražavanje onoga na čemu ste zahvalni u svom životu čini vas sretnijima. Zahvalnost je pokazala pozitivne učinke na našu tjelesnu i mentalnu dobrobit, potiče hormone sreće, smanjuje razinu stresa i poboljšava san. Pa zašto ne vježbati dvominutnu rutinu zahvalnosti svaki dan? Nabavite bilježnicu koja će biti vaš posvećeni dnevnik zahvalnosti i zapišite na čemu ste zahvalni svakog dana.


Budite ljubazni prema drugima


Neuroznanstvenici su otkrili da izvođenje djela dobrote i suosjećanja stimulirajući djeluje na centre za zadovoljstvo i nagrađivanje vašeg mozga. Ali zapravo nam ne trebaju skeniranja mozga da bismo znali da nas pomaganje i ljubaznost prema drugima može učiniti sretnijima.


Ljubaznost prema obitelji, prijateljima, pa čak i slučajnim strancima otvara puno mogućnosti za produbljivanje značajnih veza i sklapanje novih prijatelja. Inicijative za zagrijavanje srca pojavljuju se iz dana u dan kako bi pomogle susjedima i strancima, liječnici i medicinske sestre riskiraju sve da bi liječili bolesnike, važno je prepoznati dobro koje se danas događa.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Ponašajte se kao prema prijatelju


Ljubaznost prema drugima nas čini sretnima, ali prakticiranje samo-ljubaznosti jednako je važno. Ponašajte se kao prema dragom prijatelju. Skuhajte si vruću šalicu čaja u oblačno jutro, budite mirni, odvojite malo vremena za sebe, priuštite si malo razmaženosti, prigrlite svoje nesavršenosti i volite se svim srcem.


Jačajte svojeveze


Potražite srebrne obloge ostanka kuće u bravi sa svojim voljenima. Odvojite vrijeme za kvalitetno provođenje zajedničkog vremena, planirajte video poziv s prijateljima, igrajte igre i samo budite prisutni u svojim odnosima s drugima. I ne zaboravite, pozitivne interakcije i razgovori povisit će razinu oksitocina, poznatog i kao hormon za dobro raspoloženje, što će zauzvrat smanjiti stres koji osjećate.