Mentalna snaga

Učinkovite metode koje pomažu da ostanete jaki u teškim trenucima

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Kada usredotočite previše pažnje na stvari koje ne možete kontrolirati, mogli biste se osjećati preplavljeni osjećajem bespomoćnosti i straha.

Ako ste se suočili s vlastitim strahom onda možete zamisliti koliko je to iskustvo bilo zastrašujuće. Osjećate specifični pad u trbuhu, napete mišiće, ubrzano lupanje srca u prsima. Biti mentalno jak nije uvijek suočavanje sa svojim najvećim strahovima već se radi o učenju i razvoju otpornosti te pronalaženju učinkovitih načina za snalaženje u izazovnim iskustvima.


 Izdvojili smo nekoliko učinkovitih metoda koje pomažu da ostanete jaki u teškim trenucima.


 Usredotočite se na stvari koje možete kontrolirati


Kada usredotočite previše pažnje na stvari koje ne možete kontrolirati, mogli biste se osjećati preplavljeni osjećajem bespomoćnosti i straha. Međutim, kada se usredotočite na stvari koje možete kontrolirati, veća je vjerojatnost da ćete se osjećati smirenije, produktivnije, osnažene, pozitivnije i snažnije.


  • Pokušajte usmjeriti svoju energiju na praktične ili smislene aktivnosti.
  • Provedite kvalitetno vrijeme sa svojim kućnim ljubimcima ili djecom.
  • Napravite zdrave obroke.
  • Pišite lijepe komentare na društvenim mrežama.
  • Postavite zabavne ciljeve za tjedan koji je pred vama.
  • Meditirajte.
  • Očistite svoj dom.

Što više vremena i energije trošite na stvari koje možete kontrolirati, manje ćete se brinuti o stvarima koje ne možete kontrolirati. Osim toga, zapravo možete raditi na zaštiti svoje dobrobiti baveći se aktivnostima koje su dobre za vas.


Poštujte svoje emocionalne potrebe, ali i logiku


Budite svjesni svojih emocija i vodite računa o svojim emocionalnim potrebama, ali također uzmite u obzir svoje racionalne misli i logiku.


Pokušajte se ne oduprijeti promjeni – usredotočite se na prilagodbu 


Promjena može biti neodoljiva i stresna, ali to ne znači da je sama po sebi “loša”. Ponekad je promjena neophodna i najbolji način da se krene naprijed je prilagođavanje njoj. Možda je bolje potrošiti svoju energiju na priznavanje i prihvaćanje promjena, umjesto da joj se odupirete.


Saznajte više o tome što se zapravo mijenja i kako se možete nositi s tim. Postavljajte pitanja kako biste bolje razumjeli određene promjene i kako bi one mogle utjecati na vas.


Potražite navike koje ćete početi implementirati u svoj život kako biste lakše prihvatili promjenu. Stvorite čvrste rutine koje će vam pomoći da se osjećate podržano dok se krećete prema novim stvarima. Eksperimentirajte kako biste vidjeli što dobro funkcionira u suočavanju s promjenama. Pokušajte biti znatiželjni, a ne osuđujući.