Važni spojevi

Totalno iznenađujuće otkriće sugerira da bi vam espresso jednog dana mogao spasiti život

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Prema nedavnim istraživanjima, espresso kava mogla bi spriječiti razvoj Alzheimerove bolesti

Kod većine ljudi tau proteini pomažu stabilizirati strukture u mozgu, ali se mogu skupljati u niti ili fibrile koji se nakupljaju u regijama mozga uključenim u pamćenje.


Kada se to dogodi, fibrile ometaju komunikaciju između živčanih stanica u mozgu, uzrokujući simptome Alzheimerove bolesti: gubitak pamćenja, lošu prosudbu, lutanje i promjene osobnosti.


Novo istraživanje otkriva da spojevi u espressu, uključujući kofein, mogu pomoći u sprječavanju razvoja Alzheimerove bolesti.


Brojna istraživanja pokazuju da… “konzumacija kave ima zaštitno djelovanje protiv dviju najčešćih neurodegenerativnih bolesti, naime Parkinsonove i Alzheimerove”.


Stoga su istraživači sa Sveučilišta u Veroni eksperimentirali sa spojevima u espressu kako bi vidjeli može li neki od njih utjecati na razvoj Alzheimerove bolesti.


Kako bi izveli svoje eksperimente, istraživači su izolirali spojeve iz espressa kupljenog u trgovini, naime kofein, trigonelin, genistein i teobromin.


Ovi spojevi, plus potpuni ekstrakt espressa, inkubirani su u laboratoriju zajedno sa skraćenim oblikom proteina tau do 40 sati.


Eksperimenti su otkrili da kako se koncentracija kofeina, genisteina ili kompletnog ekstrakta espresso kave povećavala, fibrile tau proteina bile su kraće i nisu formirale veće listove, što ukazuje da je napredovanje prema Alzheimerovoj bolesti možda usporeno ili prekinuto.


Potrebna su dodatna istraživanja, ali nova studija – koju financira talijansko Ministarstvo sveučilišta i istraživanja – mogla bi pomoći stručnjacima da pronađu druge bioaktivne spojeve protiv neuroloških bolesti kao što je Alzheimerova bolest.