Svršavanje i kalorije

Teretana u spavaćoj sobi: Evo koliko kalorija sagorijeva vođenje ljubavi

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Je li moguće zamijeniti sportsku aktivnost s dobrim seksom?Niste nikad gledali na seks kao na fizičku aktivnost? Možda ćete nakon ovog teksta se više aktivirati u području spavaće sobe. 


Jeste li se ikad zapitali koliko kalorija sagorijevamo za vrijeme orgazma? Znanstvenici na kanadskom Sveučilištu u Quebecu htjeli su dobiti odgovor na ovo zanimljivo pitanje. 


Poznato kako sam čin seksa zna sagorijeti popriličan broj kalorija, što naravno ovisi o intenzitetu i samom trajanju. Znanstvenike je posebno zanimalo koliko se za vrijeme orgazma tijelo napinje.
Tijekom seksualnog vrhunca tijelo pod punim naponom. Srce kuca brže, naprežemo se i često grčimo. 


Znanstvenici s navedenog kanadskog sveučilišta tvrde kako muškarci tijekom orgazma sagorijevaju čak 150 kalorija, a žene znaju čak i duplo od toga. 


Muškarci sve do samog seksualnog vrhunca sagorijevaju oko 101 kaloriju (za seks koji traje oko 24 minute), dok žene sagore tek 69 kalorija. Stručnjaci tvrde da razlog ove velike razlike u brojkama leži u tome što su žene manje aktivne tijekom samog seksa. No, dio toga nadoknade za vrijeme orgazma. 


Jedno starije istraživanje objavljeno u Plos One pokazalo je kako promjena seksualnih poza utječe na veću potrošnju kalorija.


Primjerice, dokazali su kako muškarac koji teži oko 85 kilograma, tijekom desetominutnog seksa izgubi oko 65 kalorija prilikom podizanja svoje oko 60 kg teške partnerice. 


Je li moguće sportsku aktivnost zamijeniti seksom? Kako biste došli do konkretne potrošnje kalorija koja se dogodi prilikom fizičke aktivnosti, seks bi trebao trajao dugo. No, svakako nije na odmet kombinirati sportsku i seksualnu aktivnost.