Dašak istoka

Tahini umak izvrstan je za namazati na tostirani kruh

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Odličan je kao malo drugačiji doručak ili pak kao međuobrok

Među najčešćim receptima sa sjemenkama sezama je onaj za tahini, umak na bazi prženih sjemenki sezama i, u nekim slučajevima, razrijeđen sa sezamovim uljem.


Obično se koristi za izradu humusa od slanutka, ali ne samo, može se koristiti i kao izvor dobrih masnoća, npr. mazanjem na tostirani kruh za doručak ili međuobrok.


Tahini umak je vrlo čest u istočnjačkoj kuhinji, posebno ukusan i vrlo jednostavan za pripremu kod kuće.


Sastojci:


  • 100 g bijelog sezama
  • 2 žlice sezamovog ulja
  • 1 prstohvat soli

Priprema: Tostirajte sjemenke sezama u tavi koja se ne lijepi nekoliko minuta.


Pržene sjemenke sezama prebacite u mikser, dodajte sol i sezamovo ulje i miješajte dok ne dobijete kremastu i homogenu pastu.


Ako je potrebno, dodajte još sezamovog ulja ili vode kako biste poboljšali njegovu konzistenciju.