Neobičan recept

Slasne lazanje sa batatom, špinatom i ricottom

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Možete ih jesti kao prilog ili kao samostalno jelo

Sezona batata je zima i u to vrijeme ćete ga lako pronaći u trgovini.


S batatom možete pripremiti niz interesantnih jela, a mi vam predlažemo da isprobate lazanje sa batatom, špinatom i ricottom.


Sastojci:


  • 12 listova lazanja
  • 200 g ricotte
  • 3 batata
  • 2 mozzarelle
  • 20 cl tekućeg vrhnja
  • 20 g ribanog parmezana
  • 2 šake svježeg špinata
  • 1 vezica peršina
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 4 žlice pinjola
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića

Priprema: Operite, ogulite i narežite batat na kolutove. Kuhajte ih na pari 15 minuta dok se ne raspadnu.


Skuhajte jedan po jedan list lazanja u dosta slane vode. Vadite ih špatulom jedan po jedan, stavite na tanjur i pokapajte sa 1 žlicom ulja. Nastavite tako dok ne potrošite listove.


Vilicom zgnječite ricottu, dodajte već opran i centrifugiran špinat, a potom muškatni oraščić, ulje, sol i papar.


Operite i nasjeckajte peršin. Mozzarellu narežite na ploške.


Zagrijte pećnicu na 210°. Namastite posudu za pečenje i pripremite lazanje, na dno stavite sloj batata, zatim naizmjenično kuhano tijesto, sloj mješavine špinata i ricotte, pospite naribanim parmezanom i peršinom, te svaki sloj posolite i popaprite.


Pokrijte mozzarellom. Prelijte vrhnjem i pospite pinjolima.


Pecite u pećnici 30 minuta dok površina ne porumeni.


Ostavite da odstoji 5 minuta u ugašenoj pećnici prije posluživanja izravno u zdjeli za pečenje.