Mnoge prednosti

Prehrana bazirana na vlaknima, za promicanje zdravlja i pravilnosti crijeva

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Postoji mnogo namirnica bogatih vlaknima koje možete konzumirati

Prehrana bazirana na vlaknima često se preporučuje onima koji imaju problema sa zatvorom.


Međutim, važno je da svi redovito konzumiraju vlakna kako bi crijeva bila zdrava i dobro funkcionirala. Preporučena dnevna doza vlakana je otprilike 30 grama.


Vlakna imaju mnoge prednosti:


  • pomažu u smanjenju razine kolesterola u krvi
  • smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti
  • usporavaju apsorpciju šećera u krv
  • smanjuje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2
  • zasićuju i stoga vam pomažu u održavanju idealne težine
  • potiču ispravnu pokretljivost crijeva sprječavajući zatvor
  • sprječavaju divertikulitis
  • smanjuju pojavu nekih oblika raka, kao što su rak debelog crijeva, prostate, dojke i jednjaka

Namirnice najbogatije vlaknima pretežno su biljnog podrijetla. Posebno:


  • mahunarke, poput slanutka, leće i graha, koje su između ostalog izvrsna alternativa životinjskim bjelančevinama
  • žitarice: zob, heljda, integralna tjestenina i riža, pir, mekinje, kvinoja, proso
  • povrće, kao što su artičoke, tikve, brokula, mrkva, špinat, komorač, cikorija i prokulice
  • svježe voće: jabuke, kruške, šljive, marelice, kivi, maline, borovnice
  • sušeno voće: suhe šljive i suhe smokve prije svega, kao i bademi, orasi, pistacije i pecan (preporučene dnevne porcije od 30 g)

Među mahunarkama vlaknima su najbogatiji slanutak i crveni grah: oni sadrže 6,4 g, odnosno 5,5 g vlakana na 100 grama proizvoda.


Dobro je jesti jabuke s korom (zamislite samo da jabuka osigurava 20-25% preporučenog dnevnog unosa vlakana).


Ostalo voće s dobrim količinama vlakana također uključuje naranče, svježe smokve, kivi, kaki, šljive, grožđe i kruške.


Suho voće također je vrlo bogato vlaknima. Posebno suhe smokve (9,8 g na 100 g proizvoda) i suhe šljive (7,1 g na 100 grama).


Kontraindikacije


Prehrana bogata vlaknima ne preporučuje se u sljedećim slučajevima:


  • odmah nakon gastrointestinalne infekcije s povraćanjem i/ili proljevom
  • u slučaju akutne gastrointestinalne upale (divertikulitis, Crohnova bolest, kolitis)
  • u danima prije kolonoskopije

Nuspojave


Vlakna su svakako dobra za vas, ali ako ih se pretjerano uzima, mogu uzrokovati nelagodu poput bolova u želucu, oticanja trbuha i meteorizma.


Nadalje, prekomjerna konzumacija vlakana uzrokovala bi slabiju apsorpciju nekih minerala, poput kalcija, željeza, cinka i selena.