Zdrave navike

Nova sezona, nova pravila: 7 korisnih savjeta za poboljšanje zdravlje tijekom proljeća

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Proljeće je idealno vrijeme za započeti sa zdravim navikama.Vjerovali ili ne, već je mjesec travanj! Sada je vrijeme da svoju dnevnu rutinu usmjerite na poboljšanje zdravlja i da se prilagodite vremenskim promjenama. Nastupila je nova sezona pa samim time i nova pravila. Pronašli smo sedam korisnih savjeta koji će vam pomoći da kreirate svoj idealni wellness i unaprijedite zdravstveno stanje.


Probudite se rano da biste vježbali


Jutra su mnogo toplija ovih dana, a proljeće znači da sunce izlazi svakog dana ranije. Stoga dobro iskoristite ovu promjenu. Izađite i vježbajte prije početka radnog dana, bilo da se radi o trčanju ili šetnji psa. Vježbanje prije posla znači da vaš dan može započeti vedro i energično.


Adekvatna odjeća za vježbanje


Dobra obuća može vam pomoći u aktivnom načinu života pružajući važnu potporu zglobovima. Uz to, nova lagana odjeća može vam pomoći u upravljanju toplinom i znojenjem kako biste optimizirali udobnost tijekom vježbanja. I budite sigurni da ste dobro opremljeni prije nego započnete novu rutinu vježbanja.


Revitalizirajte svakodnevno konzumiranje voća i povrća
Proljeće je izvrsna sezona za dodavanje novog voća i povrća u vašu prehranu. Preporučuje se 4,5 vrsta  voća i povrća svaki dan. Izbor sezonskih namirnica je uistinu velik, od trešanja do zelene salate.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Recite “da” zdravom doručku


To je solidan temelj i sjajan početak za svaki dan. Obavezno udružite jutarnju tjelovježbu sa zdravim doručkom. Trebat će vam energije da maksimalno iskoristite svoj fitnes režim. Umjesto kave i brzog sendviča, što kažete na šalicu zobenih pahuljica i grejp?


Voda s iscijeđenim limunom


Koliko često pijete preporučenih 64 unci vode svaki dan? Da bi vaše tijelo moglo nastupiti na visokoj razini, neophodno je ostati hidratizirano. Čaša vode također može biti dobro sredstvo za suzbijanje apetita i može pomoći u održavanju zdrave težine. Pokušajte iscijediti limun u vodi kako biste dodali malo poletnosti.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Pravilne navike spavanja pomažu u održavanju zdrave težine


Nastojte spavati 6-8 sati svake noći. Također, dokazano je oni ljudi koji premalo spavaju, povećavaju šanse za prejedanje. Postizanje pravilnog odmora pomoći će smanjiti mogućnost donošenja loših prehrambenih odluka.


Zakažite preglede kod liječnika


Proljeće je dobro vrijeme za poboljšanje vaše zdravstvene slike. Primjerice, prije nego započnete rutinu vježbanja, uvijek se preporučuje da se obratite svom liječniku primarne zdravstvene zaštite. Provjerite postoje li lijekovi protiv alergija kojima se trebate opskrbiti prije nego što krenete van? Kad vrijeme postane toplije i procvjetaju biljke, to je mnogima signal da krenu u prirodu ​​jer će tako toplo vrijeme učiniti zabavnim i korisnim. Mnoge gore navedene aktivnosti mogu se obaviti s prijateljima, obitelji i suradnicima. Može se integrirati u korporativne wellness programe.