Pržena pizza

Pizza Fritta: Zasigurno niste isprobali pizzu na ovaj način

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Ako volite pizzi i fritule, ovaj recept morate isprobati

Ako ste ljubitelji pizze sigurno ste je jeli na različite načine – tanko ili debelo tijesto, jednostavno ili komplicirani sastojci… No, jeste li ikad isprobali takozvanu pizzu frittu?


Kao što samo ime naslućuje, u pitanju je pržena pizza koja izvorno potječe iz Napulja. One se ne peče u krušnoj peći nego se prži u ulju, poput primjerice fritula. 


Tijesto se prži u dubokom ulju nakon čega se nanosi svježi umak od rajčice i sir. Pojedine verzije se serviraju samo uz začinsko bilje i češnjak. 


Sastojci: 


Tijesto:


  • 200 g brašna
  • 120 ml vode
  • ¼ kockice kvasca
  • Prstohvat soli
  • 3 jušne žlice suncokretovog ili maslinovog ulja

Umak:


  • 1 konzerva pelata
  • 1 manji luk
  • Začini po izboru (origano, bosiljak, sol, papar)
  • Prstohvat soli

Dodatno:


  • ¼ litre maslinovog ulja
  • Malo naribanog parmezana

Priprema: 


  1. Sve sastojke za tijesto umiješajte te ostavite da odstoji minimalno 45 minuta na toplom mjestu. 
  2. Nasjeckajte luk i prepržite na maslinovom ulju. 
  3. Dodajte pelatu i sve zajedno pržite na niskoj temperaturu minimalno pet minuta. 
  4. Umak usitnite blenderom ili štapnim mikserom. 
  5. Dodajte začine prema želji. 
  6. Ugrijte ulje u dubljoj posudi. 
  7. Tijesto podijelite na manje loptice te izvaljajte na oko 4 mm debljine. 
  8. Ubacite u ulje, pržite dok tijesto ne dobije zlatnu boju. 
  9. Kuhinjskim papirom upijte ostatak ulja s pizze
  10. Dodajte topli umak i za kraj ukrasite parmezanom.