Vrlo probavljiv

Peršin za sve: Pročišćava, djeluje protiv upala i pomaže kod mršavljenja

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Također ima antioksidativna, anti-age i antikancerogena svojstva

Zajedno s raznim aromatičnim biljem, metvicom, bosiljkom, majčinom dušicom, koprom i origanom, peršin je vrlo korišten u mediteranskoj kuhinji, jer je vrlo aromatičan i probavljiv.


Sadrži eterično ulje koje potiče lučenje želučanih sokova i što ga čini aromatičnom biljkom koja se može kombinirati uz mnoga jela.


Također ima antioksidativna, anti-age i antikancerogena svojstva.


Zdravstvene prednosti peršina


Sadrži dobru količinu vitamina C, E i A, mineralnih soli, posebno kalcija, željeza, magnezija i fosfora, stoga djeluje remineralizirajuće i diuretično, te prirodno protuupalno.


Na fitoterapijskom planu također se koristi kao vazodilatator, pročišćivač, protiv zadržavanja vode, gihta, anemije.


Dobar je prirodni lijek protiv zadaha iz usta, a djeluje jednostavnim žvakanjem nekoliko listova ili komadića stabljike, što je također korisna praksa za ublažavanje zubobolje.


Djelotvoran je protiv uboda insekata poput pčela ili komaraca. Dovoljno je lagano utrljati list na zahvaćeno područje kako bi se ublažila upala, a za ljepotu kose preporuča se isprati je dekocijom na bazi peršina.


Infuzija peršina za mršavljenje


Infuz od peršina i limuna ima pročišćavajuće i diuretičke osobine, olakšava probavu i pomaže pri mršavljenju, pod uvjetom da se pridržavate odgovarajuće prehrane i bavite se sportom.


Također, pruža korisne vitamine i minerale, antioksidanse, poboljšava cirkulaciju, uz antiseptičko djelovanje limuna i sadržaj vitamina C, djeluje kao rebalans crijeva i detoksikacija. Trebate:


  • 60 grama peršina
  • sok od 3 limuna
  • 1 litra vode

Priprema: Nasjeckajte peršin na male komadiće i ostavite u kipućoj vodi 10-12 minuta. Zatim pomiješajte s limunovim sokom i pijte na prazan želudac ujutro tijekom 5 dana. Zatim napravite pauzu od najmanje 10 dana.


Kako ga koristiti u kuhinji


U kuhinji se jako dobro slaže s mnogim jelima, predjelima, povrćem, mesom, jajima i ribom, nadjevima i umacima. Poželjno je da se jede sirovo i nasjeckano, svježe, ali i osušeno.


Jednom ubran ili kupljen preporučljivo je staviti ga u staklenku s vodom i iskoristiti u roku od nekoliko dana.


Za dugotrajnije korištenje može se zamrznuti, a može se i osušiti pa samljeti i koristiti po potrebi.