Nestvarna ljepota

Otkrivamo tko stoji iza Instagram profila s fantastičnim fotkama Rijeke i okolice

Mija Dropuljić

Foto: Zoran Bakić

Foto: Zoran Bakić

Predstavljamo mladog fotografa Zorana BakićaVeliki smo ljubitelji putnih profila, pogotovo onih koji otkrivaju Hrvatsku i predstavljaju pojedine lokacije iz jedne posve drugačije perspektive. Upravo zbog toga nas je sa samo jednom fotografijom oduševio Instagram profil _explorer_bz kojeg vjerno pratimo već neko vrijeme. Fotografije Rijeke i okolice iz različitih perspektiva oduševljavaju na prvu, a većinu njih bismo rado uokvirili.


Iza ovog fantastičnog profila, koji skoro ima 10.000 pratitelja, stoji 24-godišnji Zoran Bakić. Mnogi će reći da je ovaj kreativni mladić rođeni Riječanin jer njegove fotografije prenose ljubav i divljenje prema ovom dijelu Hrvatske. Na iznenađenje svih, Zoran u Rijeci živi i radi tek dvije godine. 


Pandemija koronavirusa je Zorana potaknula da otvori Instagram profil


“Inače sam iz Bosne i Hercegovine, točnije iz Novog grada. Fotografiranjem sam se počeo baviti u periodu kada se sve zatvorilo te sam imao puno slobodnog vremena.
Kada je krenula korona, odlučio sam otvoriti Instagram profil i početi objavljivati svoje fotografije”, objašnjava Zoran koji inače radi kao konobar u pizzeriji O’Hara. 


Instagram je da budemo precizni otvorio u travnju prošle godine i u veoma kratkom periodu je stekao veliki broj pratitelja. To ne iznenađuje jer Zoran ima oko za kadar.


Često na svojim fotografijama prikazuje poznate lokacije iz neke posve drugačije perspektive, a fotke iz zraka jednostavno ostavljaju bez daha. 


“Mnoge od lokacija sam vidio na Instagramu, a za mnoge sam čuo od poznanika. Često se uputim na lokaciju ciljano zbog želje da napravim određene fotografije nekog grada ili slično. Mada, često u odlasku na pojedine lokacije stanem i na neplaniranim mjestima kako bi napravio neke od fotografija…”, ističe Zoran.


Njegovi pratitelji posebno obožavaju fotografije nastale dronom iz zraka. Zoran ističe da je u međuvremenu svladao sve tehničke karakteristike dron fotografije te mu ovaj način fotkanja ne predstavlja veći problem. Ako treba birati, definitivno preferira fotke nastale dronom.


“Sve zavisi od lokacije i doba dana kada je fotografija nastala. Neke se jako brzo daju srediti i ne treba puno dorade, dok se za neke fotografije treba dosta potruditi.”


Krčki most, Foto: Zoran Bakić


Zoran osim fotografije obožava putovati, istraživati nova mjesta i upoznavati nove ljude. Rijeka ga je posebno oduševila. 


“Iskreno, cijela Rijeka mi je super i grad je jako fotogeničan, pogotovo za dron fotke. Ne bih mogao izdvojiti samo jednu omiljenu riječku lokaciju.”


Haludovo, Foto: Zoran Bakić


Nismo mogli, a da ne upitamo Zorana koje bi destinacije u okolici preporučio našim čitateljima za jesenski vikend bijeg. 


“Jako često sam u Istri i stvarno ima svašta za ponuditi. Definitivno bih preporučio svima da posjete Rovinj, toliko predivan i fotogeničan grad koji će definitivno oduševiti svakoga tko ga posjeti.


Također bih preporučio onima koji žele da svakako posjete Kotle, a usputno i Hum, najmanji grad na svijetu.


Tu su Motovun i Grožnjan, dva gradića kojima se rado vraćam i u kojima svaki put nađem nove zanimljive motive za fotografiranje”, savjetuje Zoran za kraj. 


Mošćenička Draga, Omišalj, Rovinj, Roč, Opatija – brojne poznate lokacije ćete naći na Zoranovom profilu. Njegove fotografije imaju tu moć da vam se čini kao da pojedine lokacije gledate po prvi put. I zbog toga se u njih tako lako zaljubite ponovno. 


Novi Vinodolski, Foto: Zoran Bakić