TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

Mladu mavaziju i žlahtinu kušalo više od tisuću posjetitelja na 12. zagrebačkom En Primeuru

Edi Prodan

Foto Merlo De Graia

Foto Merlo De GraiaKako se čini – ne bi čudilo da se En Primeur, kušanje najmlađih malvazija i žlahtina  koje se tradicionalno održava u veljači, neposredno prije Valentinova, kroz neku godinu premjestit u – siječanj. Moglo se to čuti, ne kao zaključak, ali da kao svojevrsna zebnja uzrokovana klimatskim promjenama, od strane nekoliko stručnjaka okupljenih na sjajnom uvodnom masterclassu 12. zagrebačkog En Primeura, kojeg je gost bila i naša redakcija, jer mlade malvazije danas više u veljači i nisu tako mlade već vina spremna za konzumaciju!  Istaknuto je to na uvodnom dijelu u kojem su dr. Kristijan Damijanić, profesor na Poljoprivrednom odjelu riječkog Veleučilišta smještenog u Poreču te jedan od najupućenijh hrvatskih sommeliera Emil Perdec predstavili i detaljno opisali osam mladih malvazija.


– Prošla je godina meteorološki bila iznimno zahtjevna s iznadprosječnim temperaturama tijekom proljeća i ljeta, ali i dugotrajnim kišnim razdobljem, posebno sredinom i krajem ljeta. Od početka rujna do sredine listopada uslijedilo je razdoblje s iznadprosječnim temperaturama i vrlo malo padalina što je pospješilo dozrijevanje grožđa, a berba je bila nešto kasnija u odnosu na prošle godine, naglasio je dr. Damijanić.

S njim se složio i Emil Perdec koji je pak okupljene na mastreclassu poveo na enološku šetnju istarskim vinogorjem, od juga preko zapadnih i središnjih područja sve do istoka Istre koje, kako je istaknuto, predstavlja novo istarsko snažno rastuće područje s nizom kvalitetnih vinara.


– Osam je malvazija na ovogodišnjem masterclassu predstavilo pet istarskih terroira. Odabrane su između rekordnih 48 uzoraka. Boje južne Istre branio je Vivoda, zapadne Damjanić i Pilato, sjeverozapadne Cattunar, sjeverne Bastian i Prelac, centralne Fakin, a istočne Fuhtar. Globalno zatopljenje odrazilo se i na istarsko vinarstvo pa će mlade malvazije vrlo brzo dozreti. Neke su već spremna za kušanje i to je specifikum berbe 2023. za koju mogu reći da je bila dobra, vina su u odličnoj formi i siguran sam da će vinoljupci u njima uživati, poručio je Perdec.Zagrebu su se u hotel Esplanade također jednoj od najuglednijih hotelskih institucija u Hrvatskoj, inače predstavila 63 vinara iz Istre kao i četiri predstavnika Kvarnera, proizvođača žlahtine iz Pavlomira te Vrbnika kako bi pokazali kakvi su u čaši rezultati protekle sezone. Izlagački naglasak je bio na mlađim vinarima kao i onima srednje generacije, izlagali su primjerice i Paolo Agapito, s teranom senzacionalni pobjednike Vinistre 2022. godine, ili Luka Radanović kao jedni od najmlađih, ali i istinske veličine istarske vinske scene poput Franca Armana.


Dolaskom u Zagreb i ove je godine istarske vinare podržao Ezio Pinzan, pročelnik UO za poljoprivredu Istarske županije koji je pohvalio spremnost istarskih vinara da i u zahtjevnoj godini dobiju vina visoke kvalitete, a s njim se složila i Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede.– Prošla je godina bila puna elementarnih nepogoda i nakon vlažnog kolovoza došao je vreli rujan koji je naštetio svim kulturama pa tako i vinovoj lozi. Unatoč tome vina su izvrsna i hvala vam na tome, rekla je ravnateljica i pozvala vinare da se prijave na novu Vinsku omotnicu te na taj način dodatno opreme vinarije.


Ono što pak može vinare iz Istre i s Kvarnera učiniti ponosnima kao i sigurnima u dobar plasman svojih vina, je podatak da je uz nekoliko stotina profesionalca iz svijeta vina, Esplanadu “okupiralo” i više od 600 zaljubljenika u vina iz tog dijela Hrvatske. Kako je k tome u Esplanadi bio i velik broj izlagača, događanje je bilo podijeljeno u dvije prostorije, stalno prepune gostiju. Prvo veliko ovogodišnje okupljanje vinara iz Istre i s Kvarnera privuklo je i jako velik broj ljudi koji u velikoj mjeri godinama oblikuju hrvatsku vinsku priču. Izdvojili bismo tako istinske hrvatske vinske bardove Vladu Krauthakera i Marinka Vladića koji su u protekla tri desetljeća na svehrvatskom planu dali istinski značajni pečat rastu kvalitete hrvatskog vinarstva, njima slobodno možemo pridružiti i Ivicu Matoševića, kao i, danas također vlasnika vlastite vinske etikete, Ivana Jakovčića koji je pak putem političke scene svojedobno davao presudne silnice u institucionalnom i financijskom, razvoju domaće eno scene. Iako je dakle bila riječ o prvom predstavljanju i upoznavanju rezultata lanjske vinogradarske godine u čaši, zagrebački vinski susret bio je mnogo više od toga. To je uostalom najbolje potvrdio dolazak u Esplanadu više od tisuću zaljubljenika koji nisu željeli propustiti ritual prvog dodira s omiljenim vinima Istre i Kvarnera.


 


Malvazijska čaša


Ove su se godine vina kušala iz čaša za malvaziju istarsku osmišljenih i proizvedenih prije 11 godina u poznatoj tvrtki Riedel na inicijativu nekoliko istarskih vinara i Gordana Mohora, vlasnika poznate tvrtke Miva, ovogodišnjeg Vinistrinog partera za čaše.


– Veseli me što će čaša malvazija istarska biti službena čaša 30. jubilarne Vinistre koja se od 10. do 12. svibnja održava u dvorani Žatika u Poreču i koristim prigodu pozvati sve ljubitelje istarskih vina da nam se tog vikenda pridruže u Istri, poručio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre na otvorenju ovogodišnjeg En primeura.