Dobro razmislite

Mislite da je preskakanje doručka dobra ideja? E, pa varate se

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Doručak će postati vaš omiljeni obrok kada otkrijete koliko je koristan

Kako vam preskakanje doručka pogoršava dan? Pogledajmo znanstvene razloge točku po točku zašto biste trebali pokušati imati hranjiv doručak (koji sadrži proteine ​​i ugljikohidrate) svako jutro:


1. Imunološki sustav


Zaključci do kojih su došli znanstvenici bolnice Mount Sinai su da, iako povremeni post smanjuje količinu monocita (odgovornih za razne upale u našem tijelu), kada dođe trenutak toliko željenog obroka, dolazi do eksponencijalnog povećanja i vrlo brzog rasta monocita u tijelu.


Jednostavno rečeno, unatoč metaboličkim prednostima ove prakse, moglo bi uzrokovati probleme povezane s upalom, slabljenjem imunološkog sustava.


Drugim riječima, neravnoteža uzrokovana povremenim postom utječe na pravilan rad imunološkog sustava koji se mora nositi s iznenadnim upalnim situacijama.


2. Razine stresa


Ako inače imate vrlo stresne dane, preskakanje doručka moglo bi ih pogoršati.


Istraživanje objavljeno u Science Dailyju analiziralo je i kako izostanak prehrane ujutro pojačava razinu stresa, no to nije sve.


Drugo istraživanje provedeno na španjolskim tinejdžerima pokazalo je da preskakanje doručka uzrokuje visoku razinu fizičkog, ali i mentalnog stresa, što dovodi do pojave psihičkih bolesti poput depresije.


Ova lančana reakcija može ovisiti o nedostatku hranjivih tvari što utječe na naše rezerve energije.


Doručak bogat proteinima (koje možete pronaći u sjemenkama, orašastim plodovima, tofuu i avokadu) pomaže tijelu u upravljanju razinom kortizola, elementa koji utječe na opću dobrobit našeg tijela.


3. Glikemijski indeks kod dijabetičara


Osjećate li se često bez energije i trebate li popodnevni san nakon ručka da biste se oporavili?


Iznenadit ćete se kada znate da bi to moglo biti zbog doručka. Zapravo, ne uzimajući potrebne hranjive tvari čim se probudite, morat ćete ih nadoknaditi ručkom, što dovodi do neravnoteže.


Preskakanje doručka dovodi do glikemijske neravnoteže u postprandijalnoj fazi, što cijelo tijelo dovodi u nepovoljan položaj u upravljanju svojim resursima.


Dakle, ako bolujete od dijabetesa, jako je važno da odvojite vrijeme za doručak koji sadrži proteine ​​kako biste održali stabilnu razinu šećera u krvi.


4. Spavanje


Biste li to ikada rekli? Prvi obrok u danu povezan je s posljednjom radnjom u danu: odlaskom na spavanje.


Zapravo, naš mozak proizvodi melatonin, poznat i kao hormon sna, kako bi potaknuo san. Ova molekula se proizvodi od poznatijeg serotonina.


Kako bismo pomogli našim tijelima da ga proizvedu dovoljno, moramo unositi hranjivi sastojak triptofan, kojeg možete pronaći u izobilju u orašastim plodovima poput oraha i lješnjaka.