Zdravo mršavljenje

Salo na trbuhu i dalje je tu, iako vježbate i držite dijetu? Ovo su razlozi zašto

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Prebrzo mršavljenje je jedna od čestih grešaka.Već ste neko vrijeme u režimu zdrave prehrane i tjelovježbe, ali niste zadovoljni rezultatima. Iako se čini logičnim da će sala na trbuhu biti sve manje ​​kako gubimo kilograme, zapravo ne možete reći svom tijelu gdje će izgubiti masnoću, a izuzetno je čest nerazmjeran gubitak kilograma.


Salo na trbuhu često je znak ‘stresa‘ ili otpornosti na inzulin. Kada ste pod stresom, razina kortizola raste, što može dovesti do skladištenja masti na trbuhu kao središnjem dijelu tijela.


Genetika također igra veliku ulogu, tako da ako je netko od vaših roditelja sklon debljanju u predjelu trbuha, vjerojatno i vi imate tu predispoziciju, piše Popsugar.


Salo-na-trbuhu

FOTO/Unsplash


Greške
Metoda mršavljenja također igra bitnu ulogu. Primjerice, dijeta s malo ugljikohidrata pokrenut će gubitak kilograma, ali razlog se krije u gubitku vode iz glikogena u mišićima, a ne u mastima.


Prebrzo mršavljenje je jedna od čestih grešaka. Kad se to dogodi, teško je sačuvati mišiće, a kamoli razviti nove. To dovodi do gubitka kilograma, ali ne i tjelesne masti.


Gubitak kilograma postupno je važan za očuvanje mišića, a zapravo ne bismo trebali gubiti više od jedan do tri posto tjelesne težine tjedno.


Salo na trbuhu

FOTO/Pexels


Plan prehrane


Iako ne možete na licu mjesta smanjiti masnoću, postoje metode prehrane i fitnesa koje su učinkovite za mršavljenje na najrazmjerniji način.


Plan prehrane koji se sastoji od hrane s visokim sadržajem vlakana,  proteina i zdravih masti pri svakom obroku, dobar je početak mršavljenja. Vizualizirajte tanjur i prepolovite ga.


Pobrinite se da polovica tanjura bude puna voća i povrća pri svakom obroku. Zatim drugu polovicu narežite na četvrtine i osigurajte da je jedna četvrtina proteina, a jedna četvrtina cjelovitih žitarica.


Jedite dok ne budete siti 80 posto, umjesto da se zaustavljate kada ste puni i izbjegavajte prerađenu hranu koliko god možete. Ona može dovesti do toga da dobijete kilograme i konzumirate hranu koja nije dobra za vas.


Jedite namirnice s visokim sadržajem vlakana kako biste duže ostali bez puno kalorija, poput povrća, integralnih žitarica, zobenih pahuljica, špinata, integralnog kruha, bobičastog voća i jabuka. Pijte puno vode i izbjegavajte sva slatka pića. Izbjegavajte prženu hranu.


Dijeta

FOTO/Unsplash


Kako vježbati?


Sad kad imamo pokrivenu prehranu, razgovarajmo o vježbama. Čak i ako radite samo vježbe koje ciljaju vaše trbušne mišiće, ne možete smanjiti masnoću. Kombinacija HIIT kardio vježbi i treninga snage najučinkovitiji je režim fitnesa za gubitak tjelesne masti u svemu. Lambert je preporučio trening snage tri do pet puta tjedno. To poboljšava sastav tijela i metaboličku funkciju što ubrzava metabolizam.


I dok često razmišljamo kako je vježbanje rezervirano isključivo za teretanu ili za stazu za trčanje, svaki dan imamo bezbroj mogućnosti za kretanje.


Ako zdravu prehranu i dosljedno vježbanje promatramo kao način života, vjerojatnije je da ćemo na zdrav način izgubiti kilograme i trbušne masti i držati ih pod kontrolom zauvijek.