Bazični PH

Lijek za “tijelo pod stresom”. Donosimo popis 10 alkalizirajućih namirnica koje treba jesti svaki dan

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Smanjuju kiselost kako bi se očuvala ravnoteža i dobrobit cijelog organizma

Cilj ponovno uspostavljanje ispravnog pH tijela, također putem unosa alkalizirajuće (ili alkalne) hrane, obično u slučajevima kada je tijelo “pod stresom” zbog viška kiselih namirnica, poput rafiniranih žitarica, šećera, mesa i sireva, toliko prisutnih u modernoj prehrani.


Evo nekih namirnica koje ne smiju nedostajati u vašoj prehrani i koje možete (dapače, bilo bi dobro) konzumirati svaki dan:


1. Cikla, repa, mrkva, rotkvica imaju alkalizirajući učinak na tijelo, bogate su mineralnim solima i vlaknima te se mogu konzumirati sirove ili kuhane gotovo svaki dan


2. Sve vrste kupusa, brokule i cvjetače, ako je sezona, mogu se jesti u velikim količinama. Osim što vraćaju pH na pravu razinu alkalnosti, jačaju imunološki sustav i poboljšavaju probavu


3. Špinat i blitva spadaju među zeleno lisnato povrće najprikladnije za alkalizirajuću dijetu. Sadrže i vlakna, minerale i vitamine neophodne za svakodnevnu dobrobit tijela


4. Poznat kao prirodni antibiotik par excellence, češnjak je snažan alkalizator, ima protuupalna i antioksidativna svojstva te doprinosi dobroj detoksikaciji organizma


5. Možda ne znaju svi da je limun, unatoč svom kiselom okusu, jedna od najalkalnijih namirnica dostupnih u prirodi. Alkalizirajući učinak javlja se nakon što je limun u tijelu: iz tog razloga mnoge dijete preporučuju uzimanje šalice vode i limunovog soka ujutro, prije doručka


6. Krastavac je vrlo dobro i svježe alkalno povrće, posebno ljeti jer zaliha vode koju osigurava iznosi 95% njegove težine. To mu daje doista iznimna hidratantna i antioksidativna svojstva


7. Kao i krastavac, celer, ako se jede sirov ili u umaku, nudi dobru dozu vitamina C i idealan je međuobrok za one koji slijede niskokalorične dijete


8. Od voća, jabuke se daleko najviše preporučuju za uspostavljanje prave ravnoteže između lužnatosti i kiselosti u organizmu. Također sadrže puno vlakana, osobito ako se jedu s korom, i potiču pravilnost crijeva


9. Avokado je među najcjenjenijom superhranom zbog svojih brojnih vrlina. Vrlo je bogat esencijalnim masnim kiselinama, poput Omega 3, te se smatra izvrsnim alkalizatorom ljudskog pH


10. Završavamo grožđem, prirodnim koncentratom vode, mineralnih soli, vitamina i antioksidansa poput poznatog resveratrola. Poznata kura od grožđa sastoji se od dijete koja se temelji na cijelim bobama grožđa ili soku koje treba konzumirati svakodnevno tijekom 3 dana. Koristi se za pročišćavanje, detoksikaciju i iskorištavanje alkalizirajuće moći voća


Učinkovitost alkalizirajuće hrane za dobrobit organizma stoga je lako razumljiva: sve navedene namirnice neiscrpni su izvori dragocjenih nutrijenata za zdravlje i temelj su zdrave, prirodne i nadasve uravnotežene prehrane.