Klasik

Krashanky: ukrajinska uskršnja jaja obojena ljuskom luka (i kako ih napraviti)

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Obojena samo jednom bojom, tradicionalno crvenom

Obojena jaja odličan su uskršnji klasik i svaka se zemlja može pohvaliti svojim običajima i tehnikama ukrašavanja.


U Ukrajini se, primjerice, izrađuju prekrasni pysansky, autentična remek-djela u potpunosti “ispisana” pčelinjim voskom pomoću tradicionalnog alata zvanog kistka.


Ili driapanky jaja, obojena u jednu boju i zatim izgrebana, lystovky jaja, ukrašena lišćem i cvijećem, ili nakleyanky, ukrašena laticama bazge, komadićima papira u boji, slamom i drugim elementima.


A tu su i krashanky jaja, obojena jednom bojom, tradicionalno crvenom, pomoću ljuski luka.


Krashanky: kako ih obojiti ljuskama luka?


Želite li odati počast ovoj veličanstvenoj tradiciji? Postupak bojanja u crveno je jednostavan, evo kako postupiti:


  • Ulijte vodu u lonac i dodajte ljuske od 15 glavica luka i 2 žlice bijelog octa. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i nastavite kuhati (poklopljeno) oko trideset minuta.
  • Filtrirajte boju i ostavite da se ohladi. Zatim to prelijte u drugi lonac i dodajte jaja.
  • Pustite da zavrije na srednjoj vatri, smanjite vatru i poklopite.
  • Nakon petnaestak minuta provjerite boju jaja i nastavite dok ne poprime lijepu tamnocrvenu boju, ali ne kuhajte dulje od 20 minuta. Ako još nisu dovoljno crvene, maknite ih s vatre i ostavite u boji, da se ohlade i stavite posudu u hladnjak na nekoliko sati.
  • U ovom trenutku izvadite jaja iz lonca. Posušite ih papirnatim ubrusom i premažite s malo maslinovog ulja.