Važne dobrobiti

Istraživanja otkrivaju da su pojedinci koji održavaju svoj dom čistim usredotočeniji, opušteniji, produktivniji i sretniji

Dijana Ljubanović

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Kada ste okruženi urednim okruženjem, možete osjetiti smanjenu razinu stresa i tjeskobeJedan od kraljeva čistoće, Clorox, ime koje svi povezuju s uklanjanjem bakterija, proveo je istraživanje na 2000 odraslih osoba u SAD-u. Istraživanje pokazuje da su pojedinci koji održavaju svoj dom čistim usredotočeniji, opušteniji i sretniji od pojedinaca koji žive u neurednoj kući. I to nije sve. Čini se da djeca koja borave u čistijim kućama više uče i pokazuju povećanu empatiju. Čini se da rutinsko čišćenje odražava druge zdrave rezultate, uključujući bolji san i produktivniji.


Uredan dom mogao bi značiti manje stresa, tjeskobe i simptoma depresije


Dr. Bohl naglašava da je svatko drugačiji. Nekim je pojedincima mnogo ugodnije živjeti u pretrpanom okruženju nego drugima. “Zapravo, neki ljudi mogu uživati u neredu – smatrajući da je ugodno biti okružen poznatim stvarima”, kaže on, dodajući: “Ali ima koristi od održavanja stvari u redu i čistoći – osobito prednosti za mentalno zdravlje.”


Kada ste okruženi urednim okruženjem, možete osjetiti smanjenu razinu stresa i tjeskobe. Uredan dom također može pomoći kod simptoma depresije. I ne samo to, možda će vam se biti puno lakše usredotočiti se bez previše stvari koje bi vas ometale.


Možda ćete se čak bolje odmoriti i rjeđe se razboljeti
Postoje studije koje pokazuju da se čak možete bolje odmoriti kada živite u čistom prostoru. Dr. Bohl također objašnjava: “Čist dom također će biti bez klica, prašine, plijesni i drugih alergena, što bi moglo značiti rjeđe obolijevanje i smanjenje alergija.”


Prljav dom može imati sasvim suprotan učinak na vaše fizičko i mentalno zdravlje


Život u kući koja je prljava može imati sasvim suprotan učinak. Prema dr. Bohlu, “Možda ste izloženi većem riziku od bolesti i alergija, možda će vam biti teže obaviti osnovne zadatke ili se koncentrirati, a vaše mentalno zdravlje može biti pogođeno. To može uključivati osjećaj stresa, tjeskobe i depresije.”