Gotov u 15 minuta

Isprobajte pesto umak od brokule bez orašastih plodova koji čini slastan preljev za tjesteninu

Lucija Sučić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ako ste bez ideja što skuhati za ručak ili večeru, isprobajte ovaj recept

Striktno govoreći, ovaj umak tehnički i nije pesto jer mu nedostaje jedan od ključnih sastojaka koji zapravo čini pesto: orašasti plodovi!


U ovom receptu mjesto orašastih plodova preuzima upravo brokula, te je rezultat umak koji je po svojoj teksturi idealan preljev za tjesteninu ili njoke.


Dodatna prednost je ta što je gotov u manje od 15 minuta, tako da ako ste bez ideja što skuhati za ručak ili večeru, isprobajte ovaj recept!


Sastojci


  • 100 grama cvjetića brokule
  • 10 grama svježeg bosiljka
  • 80 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 20 g parmezana
  • 2 žlice svježeg soka od limuna
  • 1 žličica limunove korice
  • 2 češnja češnjaka
  • pola žličice morske soli
  • papar i sol po ukusu

Priprema


Prvo skuhajte brokulu tako da ju ubacite u proključalu posoljenu vodu. Nakon 30 sekundi prebacite ju u zdjelu s ledenom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja. Ostavite da se ohladi barem minutu, a zatim ju ocijedite i osušite tapkanjem.


Potom dodajte brokulu u blender, zajedno s preostalim sastojcima i miksajte dok se umak ne sjedini, ali pripazite da ne postane pire. Idealno bi trebalo biti sitnih komadića brokule kako bi pesto dobio teksturu.


Začinite po ukusu solju i paprom. Dobar tek!