Zdrava prehrana

Hrana bogata vitaminima koja će osnažiti vaš imunitet

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Ako želite osnažiti svoj imunološki sustav, pobrinite se da unosite dovoljno vitamina A

Prirodno prisutan u mnogim namirnicama, vitamin A poznat je po tome što održava vaš vid oštrim i kožu čistom, ali je također fantastičan način za jačanje imunitet.


Stručnjaci za prehranu otkrivaju hranu bogatu vitaminom A i kako je najbolje pripremiti da biste mogli zadovoljiti svoje dnevne potrebe i dodati malo boje svojoj prehrani.


Jetra


Jetra je hrana s vrlo visokim sadržajem vitamina A, toliko da se trudnicama savjetuje da je izbjegavaju.  Ova hrana je vrlo bogata i može se uživati u njenim malim količinama kuhana i namazana na krekere ili tost od cjelovitih žitarica.


Umjerenost je najbolji način da uživate u ovoj deliciji. Pokušajte u svoju prehranu povremeno uključiti jetreni påté ili mousse kako biste na ukusan način unijeli svoju dozu vitamina A, piše Byrdie.


Mlijeko


Ako volite mliječne proizvode, mlijeko može pomoći unosu vitamina A u vašu prehranu. Jedna šalica punomasnog mlijeka sadrži oko 5% dnevne preporučene vrijednosti vitamina A. Mlijeko se može konzumirati na čaše ili za dodavanje kremastije teksture hrani kao što su zobene pahuljice ili kaša. Neki ljudi smatraju da je kozje ili ovčje mlijeko lakše probavljivo od kravljeg.


Mrkve


Mrkva je poznata po svojim dobrobitima za zdravlje očiju, što je zbog visokog sadržaja beta-karotena koji tijelo pretvara u vitamin A. Uživajte u sirovim mrkvama s humusom, jednostavno pečenim s morskom soli i maslinovim uljem ili dinstanim u juhi.


Jedna mrkva sadrži više od 200% dnevne preporučene vrijednosti vitamina A, ali u obliku provitamina. Povrće i voće moji su omiljeni izvori vitamina A, jer je količina potencijalno štetnog vitamina regulirana. Pečenu mrkvu s lješnjacima i uljem avokada za ukusan prilog koji poboljšava apsorpciju vitamina topivih u mastima.


Špinat


To je sjajan biljni izvor vitamina A. Upotrijebite ga za podlogu za salate, ubacite u umake i izmiksajte u smoothieje. Jedna šalica špinata sadrži 56% dnevne preporučene vrijednosti vitamina A u obliku karotenoida, tako da ste na putu da ojačate imunitet s otprilike jednom porcijom. Osim toga, špinat ima toliko zdravstvenih prednosti. Pirjajte špinat u ulju avokada i češnjaku i jedite kao ukusan prilog ili kao krevet uz glavno jelo.