Istarska delicija

Sajam crnih tartufa u Buzetu: Degustirajte famozne skupocjene gljive – besplatno

Edi ProdanDanas, u nedjelju 4. lipnja točno u podne u Buzetu počinje prvi ovogodišnji sajam tartufa.


Organizator je Robert Marušić, poznati buzetski ugostitelj, ali i značajni glazbeni promotor tako da se i s te strane, ne dakle samo s gastronomske, mogu očekivati zanimljiva iznenađenja.


Središnja pozornica sajma koji djeluje u okviru sustava Tartufo Vero, institucije što okuplja restoratere koji u svojim jelima koriste izvorne, prave tartufe je je Stara Oštarija smještena u buzetskoj starogradskoj jezgri. Riječ je o nešto manjem prostoru, ali kao se u starom dijelu Buzeta odvija velik broj konzervatorsko-graditeljskih poslova, odlučeno je kako je ove godine najbolje držati se Stare Oštarije.
Iako je bilo prekida u sajmovanju crnog tartufa, pa tako i onih koje je izazvala pandemija koronavirusa, tradicija duga četvrt stoljeća da se prve nedjelje u lipnju organizira sajam crnih tartufa se nastavlja. Povezana je s prirodnim ciklusima, ali i s hrvatskim zakonodavstvom koje propisuje da se prvog dana lipnja otvara lov na crni, ljetni tartuf koji ostaje dozvoljen do zadnjeg dana srpnja. Jasno je stoga da je iščekivanje kušanja prvih ovogodišnjih tartufa veliko, tim više jer je u kolovozu zabranjen bilo kakav izlov tartufa, da bi s prvim danom rujna krenuo lov na njegovo veličanstvo – bijeli tartuf.


Kako najavljuje Marušić, sajam ima čitav niz slojeva koje bismo mogli podijeliti u izložbeni, informativni i degustacijski. Na izložbenom dijelu u restaurantu Stara Oštarija, bit će izloženi svježi crnih tartufi koji dolaze s tri područja: Hum-Buzet, Motovun-Pazin, Livade-Istarske toplice.


Posjetitelji izložbe će se i educirati kako po boji zemlje, izgledu, granulaciji i mirisu prepoznavati određenu mikro lokaciju, ali saznati p čemu je poseban upravo – istarski crni tartuf. Edukacija i brojna pitanja koje generiraju ti famozni podzemni gomolji imat će na sajmu svoje odgovore, kako od Marušića samog, tako i od još nekih iskusnih lovaca na tartufe.


Ono što pak najviše golica maštu, kasnije dakako i nepca, posjetitelja su degustacije. Važno je istaknuti da će svi posjetitelji imati priliku besplatno degustirati friške listiće tartufa sljubljene sa šparugom i domaćim jagodama. Sajam je za posjetitelje otvoren do 17 sati.


Cijena do 750 eura po kilogramu


Aktualna cijena crnih tartufa u ugostiteljskim objektima kreće od 450 te raste sve do 750 eura. Ovisno o klimatskim prilikama, kao i o nizu drugih čimbenika, ponudi i potražnji ponajprije, ovisit će i daljnje kretanje iznosa koji će se morati izdvojiti za jela s crnim tartufima.