
Foto: iStock
Fina kokos torta u neodoljivoj kombinaciji s kremastim sirom oduševit će vas svojim okusom
Ljubitelji kokosa, pozor! Pripremili smo savršen recept za početak toplih i sunčanih dana- pahuljastu i sočnu kokos tortu u neodoljivoj kombinaciji s kremastim sirom zadovoljit će i najveće sladokusce. Za onaj ekstra dodatak, umjesto običnog mlijeka koristite kokosovo, a ukoliko ste u mogućnosti, nabavite ekstrakt kokosa za potpuni užitak. No, ne brinite- ukoliko ga nemate, torta će svejedno biti fina!
Sastojci:
½ šalice maslaca (sobne temperature)
½ šalice biljnog ulja
1 ½ šalice šećera
2 žličice ekstrakta kokosa
6 bjelanjaka (sobne temperature)
1 ½ šalice kokosovog mlijeka
¼ šalice kiselog vrhnja
3 ½ šalice brašna za kolače
4 žličice praška za pecivo
½ žličice soli
Za filu:
450 g kremastog sira (sobne temperature)
1 šalica maslaca (sobne temperature)
1 žličica ekstrakta kokosa
3 šalice šećera u prahu
3 šalice kokosovog brašna
Priprema:
1. Namastite kalup za torte, a zatim ga prekrijte masnim papirom. Pećnicu zagrijte na 180 º C.
2. U zdjeli za miksanje izmiksajte maslac, ulje i šećer do glatke smjese. Umiješajte ekstrakt kokosa i bjelanjke i miksajte 2 minute. Umiksajte kokosovo mlijeko i kiselo vrhnje dok se sastojci ne sjedine.
3. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i sol i miksajte dok se sastojci ne sjedine.
4. Smjesu prebacite u kalup za torte i pecite 25 – 30 minuta ili dok čačkalica koju ste naboli u sredinu torte ne izađe čista. Izvadite iz pećnice i ostavite 5 minuta u kalupu, a zatim prebacite na rešetku za hlađenje.
5. Za pripremu file,pjenasto izmiksajte sir i maslac (jednu minutu). Dodajte ekstrakt kokosa i miksajte dok se sastojci ne sjedine.
6. Polako dodavajte šećer u prahu i miksajte do glatke smjese. Tortu prerežite na tri dijela i svaki dio premažite filom. Pospite kokosovim pahuljicama.