Male tajne

Kako napraviti savršenu carbonaru? Jamie Oliver otkriva originalni talijanski recept

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Tradicionalno talijansko jelo uvijek nas iznova oduševljava, a poznati kuhar otkrio je kako se priprema prema originalnom receptu



Špageti carbonara- tradicionalno talijansko jelo koje se sastoji od tjestenine, sira, jaja i slanine uvijek nas iznova oduševljava svojom jednostavnošću i puninom okusa. No, iako je ovo popularno jelo gotovo za svega 15 minuta, ono ne uspijeva baš svima.


Za pripremu prave, autentične i kremaste carbonare potrebno je malo vještine i savladavanje tehnike pripreme, a poznati kuhar Jamie Oliver otkrio je kako pripremiti savršenu carbonaru. Naime, za pripremu ovog finog rimskog jela, umjesto pancete potrebno je koristiti guanciale, slaninu od svinjskih obraza s velikim postotkom masnoće koji će jelu dati puninu okusa. Osim toga, Jamie tvrdi kako je, osim masnoće iz slanine, voda u kojoj se kuhala tjestenina ključ za savršeni kremasti umak.


Naravno, ukoliko ne možete doći do slanine guanciale, poslužit će i naša domaća. Iako se u originalnoj sicilijanskoj verziji ne dodaje češnjak, po želji ga možete dodati, tražite li malo intenzivniji okus.


Sastojci:


200 grama špageta80 grama slanine guanciale30 grama sira pecorino1 jaje1 žlica crnog papra u zrnu1 češanj češnjaka (po želji)

Priprema:


1. Skuhajte tjesteninu prema uputama s pakiranja.2. Slaninu narežite na sitne komade i prepržite ih na tavi na umjerenoj temperaturi.3. U mužaru sameljite crni papar, prosijajte i dodajte slanini.4. Po želji, u tavu dodajte zdrobljeni češnjak u kori.5. Kada se otopi višak masnoće iz slanine maknite s vatre, a u tavu diretno ubacite špagete s nešto vode od kuhanja koja će poslužiti kao baza za umak te istovremeno zaustaviti proces proces prženja.6. U tavu dodajte jaje koje ste izmutili s naribanim sirom. Miješajte dok tjestenina ne bude u potpunosti prekrivena umakom.7. Istresite tjesteninu na tanjure, preko svega naribajte preostali sir i poslužite dok je vruće. Buon appetito!