Mateja Zvirotić

Iza bloga Food&Mood stoji amaterka u kuhinji i fotografiji te profesionalka u uživanju: Kuhajte sa strpljenjem, ljubavlju i bez žurbe

Ivana Kocijan

Foto Mateja Zvirotić

Foto Mateja Zvirotić

Jedan od omiljenih savjeta kojih se pridržavam kada sam u kuhinji, je taj da uvijek pripremam namirnice dobro naoštrenim nožem. Ništa me ne može isfrustrirati kao loš, tup nož, otkriva Mateja Zvirotić



Food & Mood blog je mali internetski kutak Mateje Zvirotić koja za sebe kaže da je zaljubljenica u hranu, amaterka u kuhinji i fotografiji te profesionalka u uživanju. Njezini su prijedlozi za ručak i desert ovog vikenda – kremasti rižoto od bundeve s kaduljom i recept za najbolji tiramisu.


– Blog Food & Mood sam pokrenula u veljači prošle godine kada sam osjetila da želim imati vlastiti online kutak, mali kreativni projekt kojem mogu dati osobni pečat i putem kojega ću se povezati s ljudima koji uživaju u istim stvarima kao i ja. Moj blog je jedino (makar samo virtualno) mjesto gdje sve mogu raditi točno onako kako to ja želim, bez uplitanja bilo koga drugog. Mjesto gdje sam sam svoj šef i gdje moja sloboda i kreativnost da radim stvari onako kako to ja želim nisu ničime ograničeni, otkriva nam.


S puno ljubavi i pažnje


Mateja je rodom iz malog sela pokraj Slavonskog Broda, a od 19. godine kada je tamo došla na studij politologije, živi u Zagrebu.




– Što se tiče odnosa prema hrani, mogu reći da sam ispočetka bila samo osoba koja voli dobro pojesti, a tek poslije sam postala osoba koja voli i nešto fino skuhati. Oduvijek sam uživala u domaćem ručku pripremljenom s puno ljubavi i pažnje, ali nisam aktivno kuhala sve dok nisam počela živjeti odvojeno od obitelji. Danas, kada vratim film unazad, to mi se čini sasvim logično. Baka i mama su bile te koje su uvijek imale glavnu riječ u kuhinji. Niti su me one ikada tjerale da kuham niti sam im se ja ikada petljala u pripremu jela. Osim kada je možda trebalo oguliti krumpir ili mrkvu ili pojesti ostatke šlaga iz posude. Moram priznati da mi je drago da je tako jer sam na taj način sama postepeno otkrivala ljubav prema kuhanju i tako počela graditi vlastiti kulinarski stil i preferencije. Sve te prve studentske recepte koje sam uglavnom prepisivala s interneta, zapisivala sam u malu bilježnicu koju imam i dan danas, kaže Mateja i nastavlja:


Foto Mateja ZVIROTIĆ


Foto Mateja ZVIROTIĆ



– Ljubav prema fotografiji počela se razvijati paralelno iako ni u najluđim snovima nisam zamišljala da će se spojiti s ljubavlju prema hrani. Sve je počelo 2012. kada mi je tata kupio prvi DSLR. Ta ljubav je rasla i razvijala se pomalo, dosta sporo, prvo u smjeru portreta, ulične fotografije i makro fotografije, a fotografirala sam čak i konferencije te kazališne predstave. I onda sam jedno vrijeme pauzirala s fotografijom, ne jer sam to željela, nego jer mi se jednostavno dogodilo ono što nam se svima često dogodi: život. Nakon malo dužeg razdoblja u kojem mi je fotić skupljao prašinu, odlučila sam započeti pisati food blog. Nisam uopće bila sigurna hoće li mi ići fotografiranje hrane, kako će to sve skupa izgledati… Sto misli mi se rojilo po glavi. Danas najviše uživam upravo u fotografiranju hrane.


Isprobavanje novih začina


Glavna misao vodilja u pripremi hrane joj je ona da bi hrana koju priprema trebala biti većinom sastavljena od sezonskih namirnica.


– Valjda je to neka navika iz djetinjstva jer otkada znam za sebe, moja obitelj u Slavoniji njeguje vlastiti vrt zahvaljujući kojem smo navikli jesti u skladu s godišnjim dobima. Primjerice, izbjegavam kupovati rajčice ili jagode zimi jer tada nisu najbolje kvalitete i nemaju tu puninu okusa kao kada im je sezona. Isto tako, često nastojim u jelo koje pripremam ubaciti neki novi sastojak čime recept može dobiti sasvim drugu dimenziju. To može biti nekakav novi začin, namirnica koju nikada nisam probala, nova tehnika pripreme i sl. I naravno, bitno je da hranu pripremate s ljubavlju i bez puno žurbe, napominje.



Slatko ili slano?– Uh, teško, teško. Kada bih baš morala birati, slatko. Pogotovo ako je komad cheesecakea u igri (smijeh).


Kad su omiljena jela i namirnice u pitanju, Mateja otkriva kako voli istraživati svijet začina i začinskog bilja.


– Mislim da sam jedna od rijetkih osoba koja voli gotovo sve namirnice koje je imala priliku probati! Od začina jako uživam u mirisu i okusu bosiljka, ružmarina i kardamoma, a obožavam i maslinovo ulje, mladi luk, sve vrste sireva, kolače s voćem i lješnjake. Ma mogla bih vam nabrajati do sutra. Što se tiče omiljenog jela, nemam ga! Da, dobro ste pročitali. Mogu s jednakim užitkom jesti domaću bakinu sarmu, šrilankanski curry ili sočni burek iz pekare. Bitno je da je jelo pripremljeno s pažnjom i kvalitetnim sastojcima, kaže.


Kulinarske savjete rado otkriva i dijeli, a sama ih rijetko dobiva.


– Možda će zvučati čudno, ali za sada sam dobila zapravo malo kulinarskih savjeta, ali sam ih zato pročitala puno! Jedan od omiljenih savjeta kojih se pridržavam kada sam u kuhinji, je taj da uvijek pripremam namirnice dobro naoštrenim nožem. Ništa me ne može isfrustrirati kao loš, tup nož, a budite sigurni da ćete se na takav nož lakše porezati nego na oštri. Najbolji kulinarski savjet koji vam mogu dati je da kuhate sa strpljenjem, ljubavlju i bez žurbe te da poštujete namirnice s kojima radite. Budite štedljivi, minimalizirajte bacanje hrane i uvijek gledajte kako od namirnica izvući njihov maksimum, zaključuje Mateja Zvirotić.


Foto Mateja ZVIROTIĆ


Foto Mateja ZVIROTIĆ



Kremasti rižoto od bundeve s kaduljom


Sastojci:nekoliko listova kadulje (svježe ili suhe)1 crveni luk (srednje veličine)1 režanj češnjaka180 g smeđe riže70 ml suhog bijelog vina200 g pirea od bundeve600 ml povrtnog temeljca150 g pečene bundeve (narezane na kockice)1/2 žličice mljevenog korijandera1/2 žličice kajenskog papra15 g maslaca (dodati pred kraj kuhanja)20 g parmezanamalo maslinovog uljamalo maslacacrni paparPriprema: Narezane kockice očišćene bundeve popecite na tavi na mješavini maslinova ulja i maslaca ili u pećnici dok ne omekšaju. Izvadite i odvojite ih sa strane. Cijele listove kadulje popecite na istoj masnoći da otpuste aromu. Kada vidite da je kadulja postala hrskava, izvadite je i stavite na kuhinjski papir da se ocijedi masnoća. Ona će vam poslužiti kao jako ukusna dekoracija. Sada zažutite nasjeckani luk i češnjak. Dodajte rižu i kratko ju popržite.

Potom ulijte bijelo vino i pustite da ispari miješajući. Dodajte pire od bundeve te dio temeljca koji mora biti vruć. Kada ispari, dodajte ga ponovno i tako sve dok ga ne potrošite, odnosno dok riža ne bude al dente. Rižoto neprestano miješajte. U međuvremenu dodajte začine i soli po potrebi. Pred kraj kuhanja ubacite pečene kockice bundeve. Kada je rižoto gotov, ubacite 15 g maslaca i 20 g naribanog parmezana, promiješajte i poklopite na 5 min. Servirajte rižoto s listićima kadulje i malo svježe mljevenog papra.


Foto Mateja ZVIROTIĆ


Foto Mateja ZVIROTIĆ



Recept za najbolji tiramisu


Sastojci:250 g sira mascarpone180 g slatkog vrhnja2 žumanjka3 žlice šećera15 piškota2 dl instant kave (skuhane i ohlađene)1 žlica Kahlue (ili nekog drugog likera od kave)1/2 žličice ekstrakta vanilije1/3 zrna tonke (naribane)Priprema: Skuhajte kavu i pustite da se prohladi. Dodajte žlicu Kahlue. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke izmiješajte sa šećerom i stavite da se skuhaju na pari, nekih 5-6 minuta da posvijetle, a šećer se otopi. Ostavite sa strane da se prohladi. Izradite slatko vrhnje. Mascarpone također malo razradite špatulom, dodajte ekstrakt vanilije i naribanu tonku. Umiješajte izrađeno slatko vrhnje i prohlađenu kremu od žumanjaka i šećera i sjedinite. Piškote kratko umočite u kavu s obje strane pa slažite red piškota, red kreme i tako opet dok ne napunite čaše do kraja. Pospite kakaom u prahu i stavite u hladnjak na nekoliko sati da se ohladi.