Foto Mateja Zvirotić
Jedan od omiljenih savjeta kojih se pridržavam kada sam u kuhinji, je taj da uvijek pripremam namirnice dobro naoštrenim nožem. Ništa me ne može isfrustrirati kao loš, tup nož, otkriva Mateja Zvirotić
Food & Mood blog je mali internetski kutak Mateje Zvirotić koja za sebe kaže da je zaljubljenica u hranu, amaterka u kuhinji i fotografiji te profesionalka u uživanju. Njezini su prijedlozi za ručak i desert ovog vikenda – kremasti rižoto od bundeve s kaduljom i recept za najbolji tiramisu.
– Blog Food & Mood sam pokrenula u veljači prošle godine kada sam osjetila da želim imati vlastiti online kutak, mali kreativni projekt kojem mogu dati osobni pečat i putem kojega ću se povezati s ljudima koji uživaju u istim stvarima kao i ja. Moj blog je jedino (makar samo virtualno) mjesto gdje sve mogu raditi točno onako kako to ja želim, bez uplitanja bilo koga drugog. Mjesto gdje sam sam svoj šef i gdje moja sloboda i kreativnost da radim stvari onako kako to ja želim nisu ničime ograničeni, otkriva nam.
S puno ljubavi i pažnje
Mateja je rodom iz malog sela pokraj Slavonskog Broda, a od 19. godine kada je tamo došla na studij politologije, živi u Zagrebu.
– Što se tiče odnosa prema hrani, mogu reći da sam ispočetka bila samo osoba koja voli dobro pojesti, a tek poslije sam postala osoba koja voli i nešto fino skuhati. Oduvijek sam uživala u domaćem ručku pripremljenom s puno ljubavi i pažnje, ali nisam aktivno kuhala sve dok nisam počela živjeti odvojeno od obitelji. Danas, kada vratim film unazad, to mi se čini sasvim logično. Baka i mama su bile te koje su uvijek imale glavnu riječ u kuhinji. Niti su me one ikada tjerale da kuham niti sam im se ja ikada petljala u pripremu jela. Osim kada je možda trebalo oguliti krumpir ili mrkvu ili pojesti ostatke šlaga iz posude. Moram priznati da mi je drago da je tako jer sam na taj način sama postepeno otkrivala ljubav prema kuhanju i tako počela graditi vlastiti kulinarski stil i preferencije. Sve te prve studentske recepte koje sam uglavnom prepisivala s interneta, zapisivala sam u malu bilježnicu koju imam i dan danas, kaže Mateja i nastavlja:
– Ljubav prema fotografiji počela se razvijati paralelno iako ni u najluđim snovima nisam zamišljala da će se spojiti s ljubavlju prema hrani. Sve je počelo 2012. kada mi je tata kupio prvi DSLR. Ta ljubav je rasla i razvijala se pomalo, dosta sporo, prvo u smjeru portreta, ulične fotografije i makro fotografije, a fotografirala sam čak i konferencije te kazališne predstave. I onda sam jedno vrijeme pauzirala s fotografijom, ne jer sam to željela, nego jer mi se jednostavno dogodilo ono što nam se svima često dogodi: život. Nakon malo dužeg razdoblja u kojem mi je fotić skupljao prašinu, odlučila sam započeti pisati food blog. Nisam uopće bila sigurna hoće li mi ići fotografiranje hrane, kako će to sve skupa izgledati… Sto misli mi se rojilo po glavi. Danas najviše uživam upravo u fotografiranju hrane.
Isprobavanje novih začina
Glavna misao vodilja u pripremi hrane joj je ona da bi hrana koju priprema trebala biti većinom sastavljena od sezonskih namirnica.
– Valjda je to neka navika iz djetinjstva jer otkada znam za sebe, moja obitelj u Slavoniji njeguje vlastiti vrt zahvaljujući kojem smo navikli jesti u skladu s godišnjim dobima. Primjerice, izbjegavam kupovati rajčice ili jagode zimi jer tada nisu najbolje kvalitete i nemaju tu puninu okusa kao kada im je sezona. Isto tako, često nastojim u jelo koje pripremam ubaciti neki novi sastojak čime recept može dobiti sasvim drugu dimenziju. To može biti nekakav novi začin, namirnica koju nikada nisam probala, nova tehnika pripreme i sl. I naravno, bitno je da hranu pripremate s ljubavlju i bez puno žurbe, napominje.
Kad su omiljena jela i namirnice u pitanju, Mateja otkriva kako voli istraživati svijet začina i začinskog bilja.
– Mislim da sam jedna od rijetkih osoba koja voli gotovo sve namirnice koje je imala priliku probati! Od začina jako uživam u mirisu i okusu bosiljka, ružmarina i kardamoma, a obožavam i maslinovo ulje, mladi luk, sve vrste sireva, kolače s voćem i lješnjake. Ma mogla bih vam nabrajati do sutra. Što se tiče omiljenog jela, nemam ga! Da, dobro ste pročitali. Mogu s jednakim užitkom jesti domaću bakinu sarmu, šrilankanski curry ili sočni burek iz pekare. Bitno je da je jelo pripremljeno s pažnjom i kvalitetnim sastojcima, kaže.
Kulinarske savjete rado otkriva i dijeli, a sama ih rijetko dobiva.
– Možda će zvučati čudno, ali za sada sam dobila zapravo malo kulinarskih savjeta, ali sam ih zato pročitala puno! Jedan od omiljenih savjeta kojih se pridržavam kada sam u kuhinji, je taj da uvijek pripremam namirnice dobro naoštrenim nožem. Ništa me ne može isfrustrirati kao loš, tup nož, a budite sigurni da ćete se na takav nož lakše porezati nego na oštri. Najbolji kulinarski savjet koji vam mogu dati je da kuhate sa strpljenjem, ljubavlju i bez žurbe te da poštujete namirnice s kojima radite. Budite štedljivi, minimalizirajte bacanje hrane i uvijek gledajte kako od namirnica izvući njihov maksimum, zaključuje Mateja Zvirotić.
Kremasti rižoto od bundeve s kaduljom
Potom ulijte bijelo vino i pustite da ispari miješajući. Dodajte pire od bundeve te dio temeljca koji mora biti vruć. Kada ispari, dodajte ga ponovno i tako sve dok ga ne potrošite, odnosno dok riža ne bude al dente. Rižoto neprestano miješajte. U međuvremenu dodajte začine i soli po potrebi. Pred kraj kuhanja ubacite pečene kockice bundeve. Kada je rižoto gotov, ubacite 15 g maslaca i 20 g naribanog parmezana, promiješajte i poklopite na 5 min. Servirajte rižoto s listićima kadulje i malo svježe mljevenog papra.
Recept za najbolji tiramisu