SOČNE I SLATKE JAGODE

GASTRO IZAZOV: Food bloger Hungry Mile otkriva sve tajne sočnih jagoda

Mija Dropuljić

hungry_mile

hungry_mile

Naš poznati food bloger zna kako kupiti najsočnije jagode te koje slastice s njima napraviti.Dolaskom proljeća svi nestrpljivo očekujemo trenutak kada kupimo svoju prvu košaricu jagoda i zagrizemo u njih. Prva košarica nestane u kratkom roku. Druga se koristi za jutarnji doručak, a već kod treće poželimo peći najslađe kolače sezone.


Kako odabrati one najsočnije jagode i koje recepte s njima raditi zna food bloger Mile Butorac, poznatiji kao Hungry Mile, kod kojeg je dovoljan samo jedan pogled na njegove fotke da poželimo kuhati i peći.


Food Blogger Hungry Mile/Marija Laća

Food Blogger Hungry Mile – Mile Butorac


On osobno obožava jagode i već je na svom Instagramu profilu predstavio par recepata od kojih su nama odmah krenule zazubice. Nismo mogli, a da ga ne upitamo zašto misli da su jagode toliko obožavane diljem svijeta?
“Mislim da su obožavane zbog toliko različitih načina pripreme, a najbolje od svega je što su fine na apsolutno svaki način.


Kako god da okreneš uživat ćeš u jagodama – svježe, u marmeladi, smoothieju, tortama, kolačima ili do onih krajnje jednostavnih: poslužene uz otopljenu čokoladu, sladoled, jogurt, kremu od vanilije… Kombinacija je zaista bezbroj!”, započeo je svoju odu jagodama Mile.


FOTO: Marija Laća

FOTO: Marija Laća


No, često se dogodi da oduševljeno kupimo košaricu jagoda, ali kada doma zagrizemo, ostanemo posve razočarani. Naravno, znalačko oko točno zna koje jagode odabrati.


“Moraju biti: mirisne, naizgled sočne i crvene… Trebaju djelovati svježe i onako puno. I, naravno, mora ih biti dovoljno. 😛 Nemam neko posebno pravilo gdje ih kupujem, naravno pokušavam birati domaće, pa ih često kupim na nekom od štandova.


Ali svakako ide u prilog i to što su mali proizvođači u sklopu nekih udruženja uspjeli ući u velike trgovačke centre, tako da se danas i tamo može pronaći dobra jagoda”, istaknuo je Mile.


Objašanjava da je kod tretiranja jagoda prilikom kreiranja slastica najvažnije da se one termički što manje obrađuju. Općenito je food vizija ovog poznatog blogera s jedne strane što jednostavnija priprema, a s druge strane maksimum okusa.


Food blogger Hunry Mile FOTO: Marija Laća


“Zato je možda najbolji način uživanja u jagodama odabrati zdrave plodove, očistiti ih, oprati i razrezati, te posuti s malo šećera (samo da puste malo soka). Nakon nekih 15 minuta dodati im sladoled, šlag ili ih staviti na šnitu kruha premazanu zaslađenim svježim sirom.”


Prije nego krene u izradu slastica Mile prije svega bira dobre jagode koje nipošto ne smiju biti kašaste jer, kako kroz smijeh ističe, onda je jedina opcija marmelada.


“I ne treba ih dugo čuvati u hladnjaku, jednostavno ih hladnjak isuši pa izgube sav okus i sočnost. Potrošiti ih trebamo što prije, unutar dan ili dva od kupnje, nikako im ne smijemo dozvoliti da se isuše ili krenu kvariti”, savjetuje Mile.