Spoiler Alert!

Disneyeva Cruella ima oznaku PG-13: Evo što treba znati prije gledanja s djecom

Dijana Ljubanović

FOTO/IG @disneycruella

FOTO/IG @disneycruella

Istina je da u ovom filmu nema likova na koje želite da se vaša djeca ugledaju.Najnovije Disney izdanje, Cruella, priča je o 101 dalmatincu usredotočena na negativku filma, Cruellu de Vil i premda je to Disneyev film, nije toliko prikladan za djecu kao većina filmova iz ove produkcije.


Ovaj film ima oznaku PG-13 i ispunjen je akcijom, obmanom i mnogim sumnjivim trenucima. Iako će tinejdžeri gledati film to zapravo nije sadržaj za malu djecu, prenosi Popsugar.


Na nekoliko stvari bi trebali pripaziti prije nego s djecom pogledate Cruellu i odlučite hoće li to biti obiteljski večernji film ili ne.


Što bi roditelji trebali znati o Disneyevoj Cruelli
Ne nedostaje nasilja, smrti, prijetnji i pokušaja ubojstava. U Cruelli ima puno nasilja, lik je ubijen na samom početku (iako ne vidite posljedice). Cruellin život je ugrožen više puta, vatra se namjerno podmeće s namjerom da nekoga ubije, a općenito, postoji puno nasilja, tučnjava i verbalnog zlostavljanja.


Istina je da u ovom filmu nema likova na koje želite da se vaša djeca ugledaju. Stvarni negativac filma, barunica, bezobrazna je, ponižava sve oko sebe i općenito je užasna, potiče puno gorčine.


Jasper je jedini lik kojemu je moguće pripisati malo savjesti. I on i Horace vjerni su prijatelji Cruelle, ali Jasper se najviše trudi urazumiti Cruellu kad ona izađe iz tračnica.


View this post on Instagram

A post shared by Cruella (@disneycruella)Cruella nema problema s krađom i laganjem i ne slijedi pravila. Iako je Cruellina nespremnost da se uskladi s pravilima i njezina predanost tome da bude ona sama za sebe vrijedna divljenja, cijelo otvaranje filma usredotočilo se na Cruellinu mamu koja nije u stanju utjecati na kćer.


Tijekom cijelog filma ona, zajedno s Horaceom i Jasperom krade, laže i manipulira. Osim toga, cijela je radnja usredotočena na to kako je prevarila modnu dizajnericu, tako da može ukrasti od nje.


Cruella je sebična i okreće leđa prijateljima. Postoji popriličan broj zastrašujućih trenutaka u kojima se Cruella ponaša prema Jasperu i Horaceu kao prema svojim zaposlenicima, a ne kao prema prijateljima (što je u skladu s Cruellom iz 101 Dalmatinca). Postaje potpuno usredotočena na osvetu, a iako je zla tijekom velikog dijela filma, teško je svjedočiti njezinom bezobrazluku prema najboljim prijateljima koji joj se uvijek vraćaju.


View this post on Instagram

A post shared by Cruella (@disneycruella)Cruella ukrade Dalmatince i vjeruje se da im je mogla naštetiti. U filmu očito postoje dalmatinci (prilično brutalni dalmatinci koji su bili dresirani da budu agresivni), a iako možete uvjeravati svoju djecu da će na kraju svi psi u filmu biti potpuno u redu, ima nekoliko nezgodnih trenutaka za mladunce. Postoji i glasina da ih je Cruella ubila kako bi napravili bundu (spojler: ona to ne čini).


Unatoč svemu tome, iz filma definitivno postoje pouke. Cruella se nakratko izgubi, ali njezina prijateljstva su snažna i značajna te uči vrijednost odabrane obitelji. Cruella nije totalno najgora u svakom trenutku – šarmantna je i smiješna, a kad je riječ o ostvarivanju njezinih modnih snova, briljantna i inspirativna. Bez obzira gledate li s mlađom djecom ili ne, uz Cruellu se može i puno voljeti!