Japanska umjetnost

Pogledajte ove Bento kutije. Sadrže toliko lijepo oslikanu hranu da bi ju bilo šteta pojesti

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Umjetnica ih neumorno priprema svome suprugu.Japanska umjetnica Miki Matsuura postala je viralni hit na društvenim mrežama zbog prekrasnih portreta koje izrađuje od riže, a pakira ih u poznate bento kutije.


Bento na japanskom znači potpuno kuhani obrok koji se slaže u kutije, a idealan bi trebao sadržavati rižu, meso ili ribu te povrće i maleni desert.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli 松浦 美喜 (@nancychannel)

Nori bento (nori u prijevodu soja papir) je najčešći format japanskih užina, ali Matsuura je način pripreme odvela na novu razinu i klasičan jednostavan obrok pretvorila u impresivnu umjetnost.


Stvara tako predivne portrete da vam je šteta pojesti obrok. Portrete izrađuje od jestive crne boje s olovkom, a kada ih vidite na fotografijama, pomislite da ih izrađuje samo za fotografiranje.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli 松浦 美喜 (@nancychannel)Ali zapravo, to je užina koju neumorno priprema za svoga supruga.


Matsuura je za Spa! Magazine kazala da njezin suprug vodi lokalnu tvornicu u Hiroshimi te da mu uvijek pripremi lijepu bento kutiju.


Umjetnicu je oduvijek zanimala izrada obroka u bento kutiji, a kada je njezin sin išao u školu, pokušavala mu je izraditi isto takve užine. Ali, kaže da bento umjetnost tada jednostavno nije bila popularna.


Jednog joj je dana sin rekao: “Samo mi daj ručak, nema veze kako izgleda!”


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli 松浦 美喜 (@nancychannel)Sada je njezin sin odrastao, a Matsuura ima vremena posvetiti se svojoj ljubavi prema izradi lijepih kutija za svoga supruga. Kaže da joj godi popularnost koju dobiva zbog svojih radova, ali da ju više od toga veseli iznenaditi njezina supruga novim dizajnom.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli 松浦 美喜 (@nancychannel)