Uravnotežuje kiselost

Alkalna dijeta, korisna za obnavljanje pH razine u organizmu

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Favorizira unos "alkalne" hrane, kao što je svježe voće, povrće, mahunarke

Alkalna dijeta služi ponovnom uspostavljanju ravnoteže kiselinsko-baznog omjera u tijelu, što je neophodno za dobro zdravlje.


Dugoročno, naime, višak kiselosti može uzrokovati razne tegobe poput glavobolje, umora, problema s kožom, sklonosti infekcijama i mnogih drugih.


Zbog toga je vrlo važno uzimati alkalne namirnice koje nam pomažu uravnotežiti kiselost, a ujedno održavaju ili uspostavljaju acidobaznu ravnotežu.


Što je alkalna dijeta?


Alkalna dijeta je dijeta koja favorizira unos “alkalne” hrane, kao što je svježe voće, povrće, mahunarke, gomolji, orašasti plodovi i cjelovite žitarice, ograničavajući umjesto toga “kiselu” hranu, kao što su rafinirane žitarice, meso i sirevi.


Također, i kavu, žestoka i gazirana pića.


Osmislio ju je naturopat i nutricionist Robert O. Young, a temelji se na poznavanju pH vrijednosti našeg tijela.


Ključni koncept na kojem se temelji alkalna dijeta leži u tome da naše tijelo radi kao stroj i kao takvo treba ravnotežu da bi dobro funkcioniralo.


Za postizanje ovog stanja ravnoteže potrebno je djelovati na pH tijela.


Suvremenu prehranu uglavnom čine rafinirane, prerađene i pakirane namirnice, te prekomjerna konzumacija šećera i životinjskih bjelančevina.


Sve to djeluje kiselo na organizam. Kako bi se pH vrijednost vratila prema ispravnoj alkalnosti, ponovno uravnotežujući zdravlje cijelog organizma, potrebno je ponovno uspostaviti kiselo-baznu ravnotežu, favorizirajući konzumaciju alkalne hrane.


Što jesti na alkalnoj dijeti?


Alkalna ili alkalizirajuća hrana je ona hrana čiji ostaci koje tijelo ne metabolizira imaju bazični pH.


Ove namirnice imaju nizak PRAL (Potential Renal Acid Load, tj. potencijal opterećenja bubrežne kiseline).


Pogledajmo detaljno koje su najalkalnije namirnice koje treba preferirati:


  • Integralne žitarice, kao i proso i kvinoja
  • Povrće: gotovo sve, ali posebno ono iz obitelji kupusa i brokule te ono s lisnato, poput blitve, zelene salate i špinata
  • Gomolji i korijenje poput krumpira, repe, cikle, mrkve i rotkvice
  • Voće: gotovo sve sorte, a prije svega agrume (uključujući limun), jabuke, ananas, grožđe, dinje, avokado
  • Mahunarke, poput graška, slanutka i leće
  • Suho i sušeno voće
  • Uljne sjemenke
  • Začini i aromatično bilje kao što su curry, kadulja, đumbir, ružmarin

Kontraindikacije


Budući da je bogata kalijem, alkalna prehrana ne preporučuje se osobama koje boluju od bubrežnih bolesti ili uzimaju diuretike koji štede kalij.


Ako imate bolest srca ili uzimate bilo kakve lijekove, obratite se svom liječniku kako biste bili sigurni da nemate smetnje.


Općenito, ako je u suvišku, suplementacija alkalizirajućim sredstvima može uzrokovati gastrointestinalne probleme.