Manje kalorija

Veganska prehrana bolja je za mršavljenje i snižavanje kolesterola od mediteranske

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Fokusirana na voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke. Eliminirani životinjski proizvodi

Veganska prehrana učinkovitija je za mršavljenje od mediteranske prehrane. Do ovog zaključka došlo je novo istraživanje koje je usporedilo dvije prehrane kako bi se vidjelo kakav učinak imaju na težinu, razinu kolesterola i druge varijable važne za naše zdravlje.


Iastraživanje, koje je proveo tim iz Povjerenstva liječnika za odgovornu medicinu (PCRM), nasumično je podijelilo 62 sudionika, koji su imali prekomjernu tjelesnu težinu i nisu imali povijest dijabetesa, na vegansku ili mediteransku prehranu.


Tijekom 16 tjedana, polovica sudionika slijedila je vegansku prehranu s niskim udjelom masti koja je eliminirala životinjske proizvode i fokusirala se na voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke.


Druga polovica slijedila je mediteransku prehranu, prema PREDIMED protokolu, koji se fokusirao na voće, povrće, mahunarke, ribu, nemasne mliječne proizvode i ekstra djevičansko maslinovo ulje, ograničavajući ili izbjegavajući crveno meso i zasićene masti.


Niti jedna skupina nije imala ograničenje kalorija, a sudionici nisu promijenili svoje navike u pogledu tjelesne aktivnosti ili uzimanja lijekova.


Nakon 16 tjedana, sudionici su se vratili na svoju osnovnu prehranu na period od četiri tjedna prije nego što su se prebacili na drugu na još 16 tjedana.


Rezultati istraživanja su pokazali da veganska prehrana s niskim udjelom masti ima bolje rezultate na težini, sastavu tjelesne masti, osjetljivosti na inzulin i razini kolesterola u usporedbi s mediteranskom prehranom.


Konkretno, istraživanje je pokazalo da su sudionici:


  • na veganskoj prehrani izgubili u prosjeku 6 kilograma
  • na veganskoj prehrani izgubili su 3,4 kg više masne mase
  • vidjeli su veće smanjenje visceralne masti od 315 cm3 s veganskom prehranom
  • veganska prehrana smanjila je razinu ukupnog i LDL kolesterola za 18,7 mg/dL odnosno 15,3 mg/dL. Međutim, nije bilo značajnih promjena u kolesterolu u mediteranskoj prehrani
  • krvni tlak se smanjio na obje dijete, ali više na mediteranskoj prehrani (6,0 mm Hg, u usporedbi s 3,2 mm Hg na veganskoj prehrani)

Istraživači zaključuju da je veganska prehrana vjerojatno dovela do gubitka težine jer je bila povezana sa smanjenjem unosa kalorija, povećanim unosom vlakana i smanjenim unosom masti, osobito zasićenih masti.