Nutritivno vrijedna

Dulse alga bogata je proteinima, a zanimljivo je na koju namirnicu podsjeća okusom

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Zadovoljit će vegane i vegetarijance, ali i sve one kojima je liječnik preporučio da ograniče konzumaciju mesa

To je alga bogata esencijalnim hranjivim tvarima, izvrstan izvor vitamina, poput vitamina A, vitamina C, vitamina E i vitamina skupine B, posebno B6 i B12.


Također sadrži važne minerale poput kalija, magnezija, kalcija i željeza, a dobar je izvor proteina i vlakana.


Ima mnoge potencijalne zdravstvene dobrobiti, a glavne su:


1. Potpora štitnjači: prirodni izvor joda, ključnog minerala za pravilan rad štitnjače, može pomoći u sprječavanju poremećaja povezanih s nedostatkom joda


2. Zdravlje probave: visok sadržaj vlakana može pomoći u reguliranju probave i spriječiti zatvor


3. Kardiovaskularno zdravlje: prisutnost omega-3 masnih kiselina, kalija i nizak udio zasićenih masti mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje srca, pridonoseći smanjenju kolesterola i prevenciji hipertenzije


4. Antioksidansi: sadrži antioksidanse kao što su vitamin C i vitamin E, koji mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja slobodnih radikala


5. Zdravlje vida: vitamin A koji se nalazi u ovoj algi ključan je za zdravlje očiju i može pomoći u sprječavanju degeneracije makule povezane sa starenjem


6. Zdravlje kože: zahvaljujući sadržaju vitamina i minerala, može pomoći u održavanju zdrave kože i spriječiti prerano starenje


Kako ju konzumirati?


Može se konzumirati u raznim oblicima. Može se jesti svježa ili osušena, kao dodatak salatama, juhama, varivima ili jelima od žitarica.


U nekim se kulturama također prži ili  se od nje prave hrskave grickalice.


Njezin se okus opisuje kao “umami”, vrsta bogatog, složenog okusa plodova mora, što ju čini ukusnim dodatkom mnogim jelima.


Kao i na svu hranu, neki ljudi mogu biti alergični na dulse. Ako sumnjate na alergiju, poželjno je konzultirati liječnika.