Paštada

VIDEO Izrađivali smo tjesteninu u jednom od najljepših opatijskih hotela. Evo što smo naučili

Lucija Sučić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Radionicu je održala Admira Eibek, poznatija kao gastro majstorica iza brenda PAŠTAda

Opatija se ne naziva draguljem Jadrana bez razloga, a u proljeće zadobiva poseban šarm. Šetajući gradom, osim što možete uživati u najljepšoj plavoj boji mora kakvu ima samo ono naše, pogled možete odmarati diveći se predivnim i bajkovitim hotelima koji već dugi niz godina privlače goste iz gotovo svih krajeva svijeta.


Jedan takav je i Hotel Agava, neodoljivo zdanje u samom centru Opatije čija je elegantna i luksuzna vanjština direktan odraz jednako šarmantne i očaravajuće unutrašnjosti. Inače, radi se o bivšoj Villi Habsburg koja danas postoji kao jedan od najljepših opatijskih hotela (koji je uz to i dog friendly!), a koji je smješten na idealnoj poziciji s pogledom na plavetnilo mora i zelenilo obližnjih parkova.


Upravo ovaj hotel prošlog je vikenda bio domaćinom jedne zanimljive radionice te je u svojim rustikalnim i romantičnim prostorima pružio mjesto u kojem je gastro majstorica Admira Eibek polaznice učila kako izraditi vlastitu tjesteninu!





Strast za kuhanjem


Admira Eibek, od milja zvana Ada, strastvena je kuharica koja stoji iza brenda PAŠTAda, te nam je u razgovoru prije početka same radionice ispričala kako obožava kuhinju – i dobru hranu.


Za fokus specifično na tjesteninu na neki je način zaslužna njena djevojčica koja je kao malena voljela jesti “paštu bez ičega”, pa se Ada upustila u istraživanje recepata ne bi li izradila vlastitu.


“Probala sam jedno 15 recepata za zelenu tjesteninu i ništa me nije zadovoljilo pa sam neke omjere izmislila”, prisjetila se, kao i situacija kada su ju prijateljice počele moliti da i njima izradi tjesteninu za njihove mališane. Tako je nekako, prije manje od godinu dana, krenula priča sa njenim brendom domaće tjestenine koju su prepoznali i brojni restorani, a Ada, u želji da prenosi svoju ljubav, strast i inspiraciju na druge, redovito održava radionice izrade tjestenine koje su iznova i iznova sjajno posjećene.



Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Life Novi list (@life_novi_list)



Vlastito gastronomsko putovanje


Doista, izrada tjestenine puno je više od obične pripreme jela. Kada ju izrađujete sami, kao da se upuštate na vlastito gastronomsko putovanje gdje svakim pokretom ruke osjećate kako se od spoja brašna i jaja pod vašim dlanovima stvara nešto što će uskoro postati prava čarolija okusa i mirisa.


U tom procesu unosite sebe u jelo i stvarate nešto istovremeno oku lijepo, ukusno, mirisno i zdravo, a kada u sve to umiješate element dobrog društva i ugodne atmosfere, stvarate uspomene za čitav život. To je jedno posebno iskustvo, s čime će se složiti i Ada, rekavši kako joj je primarna motivacija za njen rad upravo ljubav.


“Svaka grupa koja mi dođe je inspirativna, a jedni drugima dajemo inspiraciju za dalje. Kada se radi nešto iz ljubavi, ljudi to osjete“, zaključila je na tom tragu Ada dočekujući svaku od polaznica širokim i pozivajućim osmjehom.


Za sve one koji ovoga puta nisu stigli rezervirati svoje mjesto, otkrila nam je da će radionica biti još!





Idealna subota


Doista, nije bilo ljepšeg načina za provesti subotnje rano popodne, dok se pri samom ulasku u prostor nametnula misao da nema prigodnijeg mjesta za ugodno druženje i opuštanje dok izrađujete domaće jelo jer isti stvara atmosferu koja mami osjetila i poziva na putovanje kroz najfinije okuse i mirise. “Rustikalno i predivno”, istaknula je Ada.


Uz otvorenu terasu i lagani povjetarac, sudionice su nakon početnog druženja zauzele svoje mjesto na radnoj stanici, gdje su ih čekali svi potrebni sastojci i alati za izradu tjestenine. Zapravo, 100 grama brašna i jedno jaje je sve što je bilo potrebno za ovu gastro avanturu, a mogle su se bezbrižno baciti u izradu tjestenine jer je za svaki korak tu bila majstorica Ada.


Zaista, ima nešto posebno u zajedničkom kuhanju, dijeljenju znanja, recepata i trikova, a Ada je polaznicama objašnjavala svaki dio procesa, uskačući u pomoć kad god je to zatrebalo i pružajući savjete koji se ne mogu bilo gdje pročitati, već su to ona znanja koja dolaze isključivo iz iskustva.





Pauzica za pjenušac


“Svaki korak je bitan”, isticala je Ada pazeći da se svaka polaznica na pravilan način posveti svom tijestu te da kući odu sa svim potrebnim znanjima kako bi i same mogle izraditi tjesteninu i počastiti svoje, ali i nepca ukućana i drugih ljudi koje žele razveseliti onom vrstom ljubavi koja ide kroz želudac.


Da je u čitavom procesu potrebna pažnja i ljubav koja je glavni sastojak svakog dobrog jela istaknula je udijelivši i pokoju mudru riječ. Tako, kada se jedno tijesto počelo malo raspadati, Ada je posve mirno kazala: “Ovo je kao u životu; kada misliš da ti se sve raspada, a kad ono ispadne fantazija”.


Tako su polaznice naučile kako zamijesiti tijesto, kako ono treba izgledati, ali i zašto je tijestu potreban odmor. Potreban je on i kuharicama, a nekako je bolji uz ukusnu kapljicu pjenušca i ugodne razgovore!





Trik za bojanje tjestenine

Ako želite dodati boje u tijesto i izraditi šarenu paštu, opcija je mnogo. Možete probati sa dehidriranom ciklom, kurkumom, crnilom sipe, matcha prahom…

Nemjerljiv okus


Nježnim pokretima tako su potom izvaljale tjesteninu, a uz malu pomoć aparata Ada ga je dodatno razvaljala, nakon čega je usijedio “tečaj” izrade čak tri vrste tjestenine: mašnica, prazne tjestenine i barchetta.


Na trenutak, činilo se kao da se nalazimo u srcu Italije, a kada je tjestenina koju su polaznice same svoji rukama napravile stigla za stol, neodoljiv miris koji je ispunio prostor izmamio je svima osmjehe na licu!


Kako i neće – to je okus nemjerljiv s bilo kojim drugim, pogotovo jer smo ju napravili vlastitim rukama.




Novi termini radionica

Ako 26.05 i 22.06. odsjedate u Hotelu Agava, tada vas kao goste čeka posebna prilika za prisustvovanje radionici, jer će upravo na te datume Ada ponovno podučavati polaznike kako svojim rukama izraditi neodoljivu i slasnu tjesteninu!


Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Amadria Park.