Svjetsko natjecanje u New Yorku

Pakoštanski maslinari osvojili pet od ukupno 80 hrvatskih odličja 

N.J./Dani masline

Ante Vulin, Danijela Lalin i Tomislav Čudina

Ante Vulin, Danijela Lalin i Tomislav Čudina

Treći smo na svijetu, a kad bi se spojili kriteriji uspješnosti i broj osvojenih zlata mi bi smo još bolje prošli, kaže Ante Vulin, nagrađivani maslinar iz Pakoštana 


Hrvatski maslinari mogu početi slaviti  uspjeh postignut na upravo završenom najvećem i najprestižnijem  svjetskom ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja NYIOOC 2024 (World Olive Oil Competition  New York).


“Treći smo na svijetu. Iako s manje uzoraka ponovili smo uspjeh iz prošle godine kada smo također osvojili treće mjesto”, prokomentirao je upravo objavljene rezulate Ante Vulin, maslinar iz Pakoštana u Dalmaciji. On je i ove godine za svoju robnu marku Antino Santa Lucija  od sorte Oblica dobio zlatno odličje. 
Ispred Hrvatske samo Italija i Amerika 


Ponosni su i ostali hrvatski maslinari.  U konkurenciji 913 uzoraka iz zemalja sjeverne hemisfere sa svojih 97 ekstra djevičanskih ulja, osvojili  su ukupno 80 nagrada od kojih 62 zlatne i 18 srebrnih.


Ispred Hrvatske su samo Italija  i SAD. Talijanski maslinari su ove  godine na NYIOOC prijavili  217 uzoraka i osvojili 140 nagrada (95 zlatnih i 45 srebrnih). Po prvi put na visoko drugo mjesto probile su  se Sjedinjene američke države.  Sa  140 prijava američki maslinari osvajaju 93 nagrade (60 zlatnih i 33 srebrne). Četvrta Španjolska  124 uzorka 80 nagrada (61 zlato i 19 srebro).


“Kad bi se spojili kriteriji uspješnosti i broj osvojenih zlata mi bi smo još bolje prošli”, kaže Vulin.  Od još nekolicine hrvatskih maslinara čuli smo slične prijedloge. Neki misle da bi, kao na Olimpijadi i sličnim sportskim natjecanjima,  zlatne medalje trebale biti glavni kriterij za plasman svake pojedine države. 


  Već i letimičan pogled na ostvarene rezultate govori da su hrvatski maslinari  po stopi uspješnosti daleko najbolji. Od 97 prijava  dobivenih 80 nagrada uspješnost iznosi  iznosi  82 posto, dok Italija ima  65 posto uspješnosti, SAD 66, Španjolska 65, Grčka 52, Portugal 50 itd.


“Mi nemamo velike površine ni količine ulja. Nemamo ni rafinerije. Ali imamo, tradiciju, sortiment, prirodni način uzgoja, zdrave plodove i vrhunsko  ulje”, poručuje Vulin.


Ante Vulin: Po uspješnosti mi smo ispred svih


Doprinos maslinara Zadarske županije 


Iz Pakoštana,  uz Vulina,  su njih još trojica  osvojili nagrade na upravo završenom NYIOOC-u: Tomislav Čudina sa uljem Olea Viola,  Mario Barešić sa robnom markom Skiper i OPG Lalin sa  svojima Dalma Oleum Oblica i Dalma Oleum Premium. Znači,  četiri Pakoštanca  osvojila  pet od ukupno 80 hrvatskih odličja


Svoj doprinos velikom hrvatskom uspjehu u New Yorku dali su  i maslinari iz drugih mjesta u  Zadarskoj županiji. Dr. Ivica Vlatković iz Novigrada sa dva zlatna odličja za svoja ulja Forticu Šoltanku i Forticu – Coratina/Leccino, 


 iz Sali na Dugom Otoku sa robnom markom  Nai 3.3. zatim Miodrag Deša iz Zadra sa svojom Oblicom  iz  maslinika na području općine Poličnik, Grupa Nida sa  robnom markom Grgur iz maslinika na području Nina te PZ Maslina i vino iz Tinja za svoju Light Selektion od sorti Oblica, Istarska Bjelica, Lecino, Buža, Frantoio, Ascolana tenera i Carolea. 


“Možemo biti zadovoljni doprinosom maslinara iz Zadarske županije velikom uspjehu Hrvatske  na najvećem svjetskom natjecanju u ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja u New Yorku”, kaže dr. Ivica Vlatković i dodaje: “ Hrvatska je mala zemlja, ali velesila po kvaliteti maslinovih ulja, što se potvrđuje iz godine u godinu”.


 Uspjeh je tim veći ako se zna  s kakvim su se sve problemima  naši maslinari borili  u 2023. maslinarskoj godini, počevši od vremenskih nepogoda do štetnika.  “Sve se to odrazilo na količini pa i kvaliteti maslinovih ulja, ali oni najbolji su dokazali da i u najtežim uvjetima mogu proizvesti vrhunska ekstra djevičanska ulja”, kaže Vlatković. 


Od 2017. godine otkad sudjeluje na najvećem svjetskom natjecanju u New Yorku njegova ulja su dosad osvojila  ukupno 15 nagrada što ga svrstava među četiri najuspješnija proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja  u Hrvatskoj.


Dr. Ivica Vlatković zadovoljan doprinosom maslinara Zadarske županije


Obećavajuća  situacija u maslinicima 


Vlatković kao i ostali hrvatski maslinari zadovoljni su dosadašnjim tijekom ove maslinarske godine. “Situacija u maslinicima je obećavajuća. Proljeće je donijelo dovoljno vlage, temperature su gotovo idealne pa su masline pune cvijeta. Očekujemo i dobru oplodnju. Do berbe je još daleko, ali svi su izgledi da ćemo imati uspješnu kampanju. Puno uspješniju od protekle godine, a to znači i puno više ulja  na najvećem svjetskom ocjenjivanju kvalitete u New Yorku”, poručuje Ivica Vlatković, kojega smatraju najboljim maslinarom među liječnicima i najboljim liječnikom među maslinarima. 


A Vlatković i ostali uspješni hrvatski maslinari ne kriju  da “žive za dan” kad će Hrvatska   na NYIOOC-u osvojiti još više  nagrada. Najviše od svih zemalja sjeverne  hemisfere gdje se preradi više od 90 posto svjetske proizvodnje maslinovog ulja.   Ako je suditi po obećavajućem stanju u maslinicima  možda im se snovi ostvare već iduće godine  na NYIOOC 2025. Do tada, držimo im palčeve da proizvedu još više vrhunskih ulja i popnu se na vrh svijeta ispred Italije, SAD,  Španjolske, Portugala, Grčke, Turske  i ostalih maslinarskih velesila.