Aromaterapija pomaže

Ako ne možete spavati, pokušajte s eteričnim uljima

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Također će poboljšati funkcije mozga poput pamćenja i spoznaje

Aromaterapija doista djeluje protiv nesanice, a eterična ulja itekako pomažu zaspati.


Poremećaji spavanja poprimaju razmjere epidemije, a Nacionalna zaklada za spavanje procjenjuje da više od trećine odraslih osoba ne može odspavati potreban broj sati.


Kronična nesanica i drugi oblici nedostatka sna povezani su s nizom fizičkih, mentalnih i psiholoških simptoma.


To uključuje promjene raspoloženja i povećanu razdražljivost, probleme s koncentracijom i pažnjom, neuspjehe u prosuđivanju i donošenju odluka, fiziološke promjene, kao što su poremećaji u radu mozga i proizvodnji hormona, smanjena imunološka zaštita od bolesti, pretjerani apetit i debljanje, veći rizik od dijabetesa i razne demencije, preaktivan živčani sustav, kronični umor pa čak i preranu smrt.


Sada je znanost potvrdila da bočice aromatičnih eteričnih ulja djeluju, čak sugerirajući da neke arome mogu pomoći u izgradnji mozga i sjećanja dok spavate.


Doista, istraživači tvrde da “olfaktivno obogaćivanje” – udisanje ugodnih mirisa tijekom sna – utječe na rad mozga na načine koji značajno poboljšavaju kogniciju i jačaju pamćenje.


Zašto je osjet mirisa tako bitan za spoznaju, emocije i opće živčane funkcije?


Miris je izravno povezan s pamćenjem, a za razliku od ostalih osjetila, poput vida i sluha, olfaktorni živci povezani su izravno s putem bijele tvari u mozgu koja igra značajnu ulogu u učenju i kodiranju pamćenja.


Istraživači su brzo istaknuli da olfaktorna stimulacija ne utječe izravno na područja mozga odgovorna za kontrolu sna.


Međutim, kažu da korištenje prirodnih mirisa može produbiti sporovalni san, koji se smatra najmirnijim dijelom ciklusa spavanja.


Najproučavaniji miris za poboljšanje sna bila je lavanda, ali prijašnja izvješća navode i blagotvorno djelovanje prirodnih ulja poput jasmina, ruže, kamilice, koja su navodno učinkovita u ublažavanju tjeskobe i depresije, pa čak i cedra.