Gdje za vikend?

Ako još niste posjetili Risnjak, sada je pravo vrijeme. Donosimo tri staze prilagođene za početnike, ali i za iskusne planinare

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Predlažemo tri staze koje su prilagođene za početnike, ali i za iskusne planinareNa niti sat vremena vožnje od Rijeke smještaj je Nacionalni park Risnjak koji je prava planinarska oaza koja u svako godišnje doba pruža nezaboravne izlete. Upravo rana jesen je idealno doba za istraživanje novih staza jer su prošle visoke vrućine, dan još traje dugo, a nisu još počele niti mrske kiše. 


Čini se kako se Risnjak u jakoj konkurenciji s Plitvicama, Brijunima i Krkom često nalazi na zadnjem mjestu na bucket listi, no to je posve nezasluženo. Jednom kada posjetite ovaj park, shvatit ćete zašto mu se posjetitelji uvijek iznova vraćaju. 


FOTO: Mija Dropuljić; Početak staza u Nacionalnom parku Risnjak


Razvikani nacionalni parkovi, posebice Plitvička jezera i Brijuni, privlače veliki broj posjetitelja i turista zbog čega tamo uvijek vlada gužva. Ako tražite bijeg od ljudi, želite uživati u prirodi u potpunom miru, isključeni od svakodnevnih obveza i briga, onda je Risnjak definitivno za vas. 
Risnjak je proglašen nacionalnim parkom 1953., a poseban je po tome što se na samo 60-ak četvornih kilometara nalazi čak 14 šumskih zajednica, 30 biljnih, a čak 70 % površine ovog parka je zona stroge zaštite. Pojedina stabla dosežu nevjerojatnih 45 metara visine, a utvrđeno je čak 1.148 vrsta i podvrsta vaskularne flore. 


FOTO: iStock
S vrha Veliki Vrisnjak pruža se nezaboravan pogled


Kao što samo ime govori, Risnjak je svoj naziv dobio po predivnoj životinji risu koji je, kao što pogađate, nekad na ovom području bio glavni vladar. Nažalost, kako je nekoć bio dopušten lov na ova divna bića, čovjek je posljednjeg ubio početkom prošlog stoljeća.


Srećom međunarodni projekt LIFE Lynx doveo je ponovno risove na područje Risnjaka, a sve u cilju zaustavljanja izumiranja risova na Dinaridima. 


Mnogi nikad ne posjete Nacionalni park Risnjak jer smatraju kako je on rezerviran samo za iskusne planinare. No, uz dobru pripremu i odabir prikladne staze možete i vi uživati u prirodi Risnjaka. Ulaznica za odrasle iznosi 45 kn, za učenike, studente, članove HPD-a i umirovljenike 25 kn, a po cijeni od 100 kn možete platiti obiteljsku ulaznicu. 


FOTO: Mija Dropuljić
Schlosserov dom podno vrha koji je, nažalost, trenutno zatvoren


Poučna staza Leska


Ako ste početnik, niste sigurni u svoju kondiciju i snalaženje u prirodi, istraživanje Nacionalnog parka Risnjak započnite stazom Leska. Ova poučna staza je prva tog tipa u Hrvatskoj, a otvorena je 1993. godine.


Do nje stižete od strane Crnog Luga, a počinje svega par minuta hoda zapadno od Uprave parka. Ona je koncipirana tako da se svaki posjetitelj samostalno može kretati po njoj. Sadrži 23 informacijske table, a dužina cijele staze iznosi 4,2 km. 


Lazac – Schlosserov dom


Ova staza, koja traje oko 1.30h do 2h, ovisno o vašoj brzini, smatra se najlakšim prilazom Schlosserovom domu i na koncu vrhu Veliki Risnjak.


Potrebno je autom stići do livade Lazac na čijem rubu se nalazi putokaz za početak staze. Na kraju livade se ulazi u šumu i postupno se staza počinje uspinjati, a na kraju postaje strmija sve do križanja Grič.


Tu dolazi do spajanja dvaju staza, a do Schlosserovog doma se stiže za jedno pola sata. Iza samog doma je nastavak staze prema samom vrhu Risnjaka, za što vam je potrebno oko 20-ak minuta. 


FOTO: Mija Dropuljić


Inače se vrh Veliki Risnjak ubraja među najslikovitije vrhove, a nalazi se na 1.528 metara nadmorske visine. Pogled s vrha je nezaboravan jer se proteže na sve strane – možemo vidjeti Riječki zaljev, otok Krk, Učku, Čičariju, Snježnik i slovenski Snežnik, Lokvarsko jezero, Bjelolasicu i sami Velebit. 


Horvatova staza: Crni Lug – Schlosserov dom


Za one koji imaju kilometre u svojim gojzericama i žele uživati u dužem izletu u Nacionalnom parku Risnjak, predlažemo takozvanu Horvatovu stazu koja je ime dobila po botaničaru i planinaru Ivi Horvatu. Upravo on je bio zaslužan za proglašenje Risnjaka nacionalnim parkom. 


Staza započinje kod glavnog ulaza u Nacionalni park Risnjak te prvih sat vremena vodi šumskom cestom nakon čega s nje skrećemo desno.


Pred sami kraj uspon postaje nešto strmiji te završava na zaravanku potkraj Schlosserovog doma. Ova staza traje oko tri sata, a vratiti se možete takozvanom stazom preko Markova brloga s kojom ćete se vratiti do početne točke gdje ste parkirali automobil. 


FOTO: Mija Dropuljić


Naša tri prijedloga staza u Nacionalnom parku Risnjak omogućuju da svatko može posjetiti ovu ljepotu Gorskog Kotara. Imajte na umu da sa sobom nosite minimalno dvije litre vode po osobi te hranu, provjerite vremensku prognozu te se držite markacija i planinarske staze. I za kraj – mobitel ostavite u najdubljem džepu i uživajte u svim ljepotama Nacionalnog parka Risnjak.