Gdje za vikend?

Dosadilo vam je samo izležavanje na plaži? Predlažemo da posjetite Snježnik otkuda se pruža nezaboravan pogled

Mija Dropuljić

FOTO: Mija Dropuljić

FOTO: Mija Dropuljić

Jednostavna planinarska staza prikladna i za one bez iskustvaAko niste baš tip koji voli cijelo ljeto lijeno lješkariti na plaži uz more, jednodnevni izlet do vrha Snježnik je pravi izbor za vas. 


Snježnik se ubraja među najljepše hrvatske vrhove, a to ne čudi jer pruža nezaboravni pogled na Risnjak, Obruč, Učku, Riječki zaljev s otocima i slovenski Snežnik.


No, on nije samo poznat po prizorima koji oduzimaju dah nego i po laganoj stazi koju bez problema mogu odraditi i osobe bez planinarskog iskustva uz prosječnu kondiciju.
Stoga ako želite provesti par sati u prirodi i malo se fizički pokrenuti, ovaj jednodnevni izlet stavite na svoju must do listu. 


Križanje staza


Kako doći do Snježnika?


Polazna točka ove planinarske staze nalazi se kod velikog parkirališta kod Platka do kojeg stižete starom riječkom cestom. Auto ostavite na parkingu, a početak staze potražite na desnom rubu parkinga gdje ćete uočiti malu ploču na kojoj piše “Snježnik”. 


Dobro je znati da su markacije do samog vrha dobro postavljene. Za one koji ne znaju što su markacije – to su crveno-bijele oznake koje se postavljanju na stabla, stijene, zidove, a te oznake planinarima ukazuju put. Dok god vidite markacije znate da se još uvijek nalazite na planinarskoj stazi. 


Skrećemo sa stare Rimske staze i nastavljamo svoj put lijevo


U početku staza vodi pored skijališta da bi uskoro s desne strane ušla u šumu. Nakon par minuta staza izbija na makadam te se nastavlja ponovno kroz šumu. Do raskrižja staza možete jednako stići i ako pratite ovaj makadamski put. 


Predstavljamo kružnu stazu do Snježnika


Kako biste došli do Snježnika možete odabrati dvije staze. Isto tako ih možete kombinirati te odraditi kružnu stazu, što je svakako bolja opcija jer ćete vidjeti puno više toga i nećete se vraćati natrag istim putem. 


Uskoro stižeš do ploče koja upućuje na križanje staza. Naš prijedlog je da uspon odradite preko grebena, a vratite se do Platka stazom koja se zove “Kroz grlo”. 


Podno hrpta


Staza preko grebena ujedno se ubraja u popularniju stazu. Zašto? Jednostavno je ljepša i raznolikija. Isprva idete starom Rimskom cestom, a nakon toga lijevo ulazite u šumu i na koncu izbijate na hrbat preko kojeg stižete do samog vrha. Do vrha će vam okvirno trebati oko 40-ak minuta. 


Vrh Snježnik se nalazi na 1.506 metara nadmorske visine i ubraja se među popularnije vrhove u Hrvatskoj. Prvo staza do vrha je lagana, stoga na njoj često možete vidjeti cijele obitelji i raznorazne izletnike koji nisu planinari, ali vole boravak u prirodi. Bez obzira na to što je uspon lagan, pogled je nezaboravan, kao da ste se popeli na “puno ozbiljniju planinu”. Snježnik se ubraja među najljepše hrvatske vrhove


Nakon što se nauživate pogleda, vrijeme je za spuštanje. Potrebno je s vrha spustiti se do devastiranog planinarskog doma Snježnik oko kojeg ne preporučujemo zadržavanje. Ovaj dom je godinama napušten i prepušten propadaju, stoga nije sigurno boraviti na njegovom platou. 


Kada se spustimo podno planinarskog doma, desno se nastavlja staza do Guslice, a lijevo je polazna točka staze “Kroz grlo” koja prolazi kroz šumu i s kojom nam je potrebno oko pola sata do gore spomenutog križanja te još 15-ak minuta do parkinga gdje ste ostavili svoj automobil. 


Snježnik je izvrstan izbor ako želite provesti lijep dan u prirodi, fizički se aktivirati i uživati u nezaboravnom pogledu koji se s ovog vrha pruža. I, naravno, sa sobom nemojte zaboraviti ponijeti hranu i vodu jer nema ljepšeg osjećaja nego ručati s pogledom poput ovog. 


Pogled sa Snježnika se tako lako ne zaboravlja