Dan borovnica

30 metara duga štrudla od borovnica pokazala koroni roge!

Marinko Krmpotić

Dario i Natalija Zetović iz delničkog Planinarskog doma »Hajdova hiža« štrudlu su pripremali s petka na subotu i to od 18 sati pa do dva ujutro Jedan od načina na koji COVID-19 može utjecati na svakodnevicu jučer se osjetio u Ravnoj Gori pri »Napadu na divovsku štrudlu«. Naime, pod tim nazivom ravnogorska Udruga »Plodovi gorja« i TZ Ravne Gore nekoliko godina uspješno priređuju gastro feštu tijekom koje je glavna atrakcija štrudla od borovnica duga trideset metara.


Ta se »duguljasta« poslastica gostima nudi tako da se pred njima reže i stavlja na tanjuriće pa su svi dosadašnji »napadi« bili obilježeni gužvom i nastojanjem da se što prije izbori pozicija uz stol kako tih tridesetak metara ne bi bilo pojedeno dok čovjek dođe na red. Trebalo je tako biti i jučer, ali…… Ali se umiješala korona i pravila o razmaku, gužvi, bakterijama, bacilima, dodirima, kapljičnoj infekciji i Bog te pita što sve ne pa su organizatori odlučili trideset metara štrudle ne »napasti«, već podijeliti bez uobičajene gužve.
I, naravno, sve je brzo planulo, samo što nije bilo atraktivno kao za ranijih saziva.


No, ako se već moralo ponašati po novim pravilima, ono što je ostalo staro je vrhunska kvaliteta štrudle koju su ovog puta izradili Dario i Natalija Zetović iz delničkog Planinarskog doma »Hajdova hiža«.


Dario, već dokazani »chef« goranske i slavonske kuhinje, rekao nam je kako su štrudlu pripremali s petka na subotu i to od 18 sati pa do dva ujutro, a sastojci su bili 40 kg borovnica, samo 6 kila šećera, 7 kg brašna, sol, voda i ulje.


Foto: Marinko Krmpotić– Namjerno nismo željeli stavljati puno šećera jer su borovnice same po sebi slatke, a ako netko baš želi dodatno zašećeriti ih, mi mu to omogućimo, rekli su nam Zetovići u rijetkom trenutku predaha.No, slasna štrudla bila je tek dio jučerašnjeg u Ravnoj Gori iznimno bogatog turističkog dana tijekom kojeg je gostima ponuđen »Dan borovnica« i »Oberkrainer noć«.


Sve je počelo malonogometnim turnirom »Ravnogorske ulice«, a nastavljeno Zelenom tržnicom, planinarskim i biciklističkim pohodom s ukupno 150-ak sudionika, kocertom povodom 190 godina Puhačkog orkestra KUD-a »Sloga« iz Ravne Gore na kom su uz slavljenike nastupili Puhački orkestar grada Karlovca, Gradska glazba Trsat te Slovenskogoriški pihalni orkester KD »Mol« Lenart.


Dan borovica ponudio je i radionice za djecu svih uzrasta, Foto: Marinko Krmpotić


 


Foto: Marinko Krmpotić


Nakon dvosatnog nastupa spomenutih »limenjaka« uslijedila je Oberkrainer noć tijekom koje su nastupili A-Z bend (Zagorje), Trio CORONA iliti Niko Poles Trio (Slovensko Primorje), Lenart zvoki (Kvintet pihalne godbe Lenart, Slovenija) te domaći ravnogorski Ausswinkl Muzikanti. Sve u svemu – super dobro i koroni usprkos!