Daleko se čuju

15 namirnica zbog kojih ćete sigurno imati vjetrove. I to vrlo neugodnog mirisa

S.M.

Foto: iStock

Foto: iStock

Pretjerani ili plinovi neugodnog mirisa mogu biti posljedica gutanja zraka ili konzumacije teško probavljive hrane.

Potrebna je samo jedna namirnica da vas napuše i omogući vam mnoštvo plinova zbog kojih ćete se crvenjeti u društvu. A možda dobijete i koji prigodni “mirisni” nadimak. Ponekad ne postoji definirani uzrok plinova jer to je normalna funkcija organizma zbog koje se generalno ne treba brinuti.


Naravno, konstantan osjećaj napuhanosti i pretjerano ispuštanje plinova, znak su za uzbunu.


“Pretjerani ili plinovi neugodnog mirisa mogu biti posljedica gutanja zraka ili konzumacije teško probavljive hrane, a ponekad može biti znak zdravstvenog stanja”, poručuje Nacionalna zdravstvena služba, a prenosi The Sun.


U nastavku donosimo popis namirnica koje mogu uzrokovati dodatne plinove.


Jaja


Neovisno o tome jesu li tvrdo ili meko kuhana, je li riječ o omletu ili kajgani, unatoč njihovim zdravstvenim prednostima, jaja mogu uzrokovati ozbiljne plinove.


“Jaja su bogata proteinima i zdravim mastima, ali sadrže spojeve sumpora, poglavito u žumanjku. Osobama koje su na to osjetljive, može se dogoditi da ispuštaju pojačane plinove neugodnog mirisa na pokvarena jaja”, kaže stručnjakinja za dodatke prehrani, Sas Parsad.


Brokule i kelj pupčar


Kelj pupčar uzrokuje jednake smetnje poput brokula, kelja, kupusa i cvjetače.


Nakon konzumacije povrća bogatog vlaknima, možda ćete ispuštati više plinova no inače. Razlog tome je upravo njihovo bogatstvo vlaknima i spojevima sumpora.


Spriječiti mirisom neugodne posljedice konzumacije možete kuhanjem tih namirnica jer tako postaju lakše probavljive.


Slanutak, leća i grah


Osim što uzrokuju nadutost, ove tri namirnice pune su vlakana i kompleksnih ugljikohidrata zbog kojih ćete se, kako se kaže, daleko čuti.


“Vlakna i kompleksni ugljikohidrati u leći i slanutku fermentirani su crijevnim mikrobiomima koji uzrokuju plinove, a miris može biti izrazito intenzivan”, kaže Parsad.


Odrezak


Masnija hrana usporava probavu i to je ključan razlog zašto pečene namirnice uzrokuju vjetrove.


“Odrezak je izvor visoko kvalitetnog proteina i sadrži masnoće, a crvenom mesu potrebno je duže da se probavi što može uzrokovati fermentaciju u crijevima te vrlo izražen miris kod ispuštanja vjetrova”, kaže Parsad.


Čokolada i sladoled


Mliječni proizvodi sadrže laktozu pa će oni intoleranti imati problema s nadutosti, grčevima i ispuštanjem vjetrova gorkastog mirisa.


Što će još uzrokovati vjetrove?

Kapula


Češnjak


Žvakaća guma


Teški slatkiši


Gazirana pića


Pivo