Način života

Veganski dizajn za kuću: Sve više ljudi želi dom zbog kojeg nisu stradale životinje

Šarlota Brnčić

Foto Pixabay

Foto Pixabay

U praksi prava veganska kuća ne sadrži niti jedan proizvod životinjskog porijekla ili materijale koji su bili testirani na životinjama, uključujući vunu i svilu, a umjesto njih se može koristiti stablo bananeVeganstvo postaje sve izraženije. Ono je sve više način života koji se ne ograničava samo na vrstu prehrane, već i na mnoga druga područja života, uključujući uređenje i dizajn unutarnjih prostora. Bez perja, kože i vune, karakteristika je veganskog dizajna koji upotrebljava samo proizvode biljnog porijekla.


U praksi, prava veganska kuća ne sadrži niti jedan proizvod životinjskog porijekla ili materijale koji su bili testirani na životinjama, uključujući vunu i svilu, a umjesto kojih se može koristiti stablo banane. Moderan kauč, primjerice, često je izrađen od poliestera ili akrila, a takav kauč se može opisati kao veganski. Ako želite prirodni materijal koji nije životinjskog podrijetla, možete kupiti kauč s prirodnim lateksom ili kokosovim vlaknima.


Drveni namještaj u teoriji ne bi trebao sadržavati sastojke životinja, međutim u praksi uvijek postoje proizvođači koji za lijepljenje komada namještaja koriste ljepilo sa sastojcima životinjskog porijekla. Mnogi proizvođači su u međuvremenu prešli na sintetička veziva i ljepila, no ako kupujete jeftiniji namještaj, treba pažljivo provjeriti jesu li veziva i ljepila zapravo sintetička.
Veganski komad namještaja ne mora sadržavati nikakve životinjske sastojke, ali bi također trebao biti ekološki proizveden. Primjer takvog namještaja su veganski stolovi za jelo koji su od masivnog drveta. Životinjska koža se može zamijeniti kožom voća napravljenom od celuloze ananasa, a primjerice, umjesto jastuka punjenih perjem, mogu se koristiti oni punjeni heljdom. Na pod se umjesto vunenog može staviti pamučni tepih koji je zasigurno i daleko lakše održavati. A ako ste ljubitelj svijeća, mogu se koristiti one veganske, na primjer, od sojinog voska, prirodnog i kompletno biorazgrađujućeg sastojka ili pak od stearina, biljnih masnoća koje se mogu naći u tropskim biljkama kao što je palma.


Za veganski dizajn sada postoje i nagrade PETA Vegan Homeware Awards, svojevrsni Oscar koji se dodjeljuje dizajnerima, brendovima i proizvodima koji su bez kože, perja, vune i svile te tako poštuju prava životinja. Upravo je iz tog razloga nagradu dobio izraelski dizajner Erez Nevi Pana koji za proizvodnju svojeg namještaja koristi isključivo sol i glinu iz Mrtvog mora. No, imamo i drugih hvalevrijednih primjera cruelty free dizajna kao što je poplun Ultrawashable Double Duvet od Habitata, realiziran od poliesterskih mikrovlakana, posteljine The White Company koja se šije u Portugalu od egipatskog pamuka ili pak jastuci Weaver Green koji izgledaju kao da su izrađeni od vune, no umjesto toga se radi o recikliranim plastičnim bocama te su otporni na moljce i grinje.